HALLO ONDERNEMER: Kunst komt naar je toe op Art@Aldenghoor. Initiatiefneemster Kiki Dirix biedt kunstenaars eindelijk weer een podium

Haelen / Midden Limburg
24 - Sep - 2021 - 05:06 - 26 - Sep - 2021 - 18:00

Van vrijdag 24 tot en met zondag 26 september vindt voor de eerste maal in de historie Art@Aldenghoor plaats. Drie volle dagen valt internationale kunst van allure te bewonderen in het prachtig gerenoveerde kasteel Aldenghoor in het Limburgse Haelen. De jonge ambitieuze onderneemster Kiki Dirix uit Heythuysen staat aan de basis van deze eigentijdse kunstmanifestatie en zij heeft de laatste maanden veel tijd en energie in dit project gestoken. Natuurlijk hoopt zij op een succesvolle eerste editie die dan zeker op een vervolg mag rekenen.

“Kunstenaars leiden echt geen luizenleventje”

“Ik ben opgegroeid in een ondernemend kunstenaarsgezin in Neer en daar ben ik zeker trots op”, zegt Kiki Dirix.

“Er wordt wel eens gedacht dat kunstenaars een luizenleventje leiden. Een paar uurtjes per dag werken en voor de rest genieten van het leven. Ik weet dat de werkelijkheid echter heel anders is. Professionele kunstenaars moeten hard werken voor hun inkomen; ze krijgen het echt niet cadeau. De laatste anderhalf jaar was heel moeilijk voor de kunstwereld. Galerieën waren gesloten en exposities gingen vanwege de coronabeperkingen niet door. De kunstenaar kon zijn publiek niet meer bereiken en andersom was het ook voor geïnteresseerden moeilijk om met kunst in contact te komen. Door Art@Aldenghoor te organiseren wil ik kunstenaars een hart onder de riem steken en belangstellenden de kans geven kunst te komen bekijken en te bewonderen. En als je serieus geïnteresseerd bent in een specifiek kunstwerk kan tijdens Art@Aldenghoor natuurlijk ook kunst aangekocht worden,” aldus Kiki Dirix die in Heythuysen onder de naam ‘Dirix Consulting’ sinds enkele maanden haar eigen financieel- en fiscaal adviesbureau runt.

Grondige selectie

De selectie van de kunstenaars die bij Art@Aldenghoor hun opwachting gaan maken is niet zomaar tot stand gekomen. Kiki Dirix: “Ik heb gezocht naar een gezelschap dat samen een heel divers palet aan kunst weet aan te bieden. Hiervoor heb ik onder andere gebruik gemaakt van mijn eigen netwerk, internet en de European Art Fair in Amsterdam

De expositie in Haelen omvat dan ook een grote verscheidenheid van gehanteerde kunstvormen en gebruikte materialen. Schilderijen, keramiek, sculpturen en houten meubels vallen tijdens Art@Aldenghoor te bewonderen. Ook is er ruimte voor uitbundige, kleurrijke street-art die matcht met ingetogen stillevens.

De gekozen kunstenaarsgroep bestaat uit een mix van mannen en vrouwen uit diverse leeftijdscategorieën en gevarieerde kunststijlen. Lars de Baat, die onder de naam ‘Asko Art’ moderne zogenaamde Street Art maakt en de Kroaat Marko Milic, die als kunstenaar bekend is onder de naam ‘Logniture’, zijn nog jonge twintigers met een vernieuwende kijk op kunst. Wilma van Duuren (veelkleurige handgevormde keramische sculpturen en schilderijen), Inez Bosker (realistische en soms vervreemdende stillevens) en Jos Dirix (authentieke expressieve bronzen sculpturen) zijn de wat oudere en meer ervaren kunstenaars van het geselecteerde vijftal. Het geheel biedt volgens initiatiefneemster Kiki Dirix een verrassende opmerkelijke verbinding van hoog niveau die hopelijk jong en oud aanspreekt.

Jazz op de binnenplaats

De kunstmanifestatie vindt plaats binnen de robuuste muren van Kasteel Aldenghoor. Iedere kunstenaar heeft de beschikking over een ruimte in het kasteel of in een van de bijgebouwen die hij of zij zelf naar eigen inzicht kan inrichten. Kiki Dirix: “En dan maar hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn, want op de binnenplaats van het kasteel brengt op zaterdag- en zondagmiddag de vijfkoppige topformatie 'Back to Jazz’ de sfeer van oude jazz-kelders weer tot leven in jazzmuziek die zowel oud als nieuw publiek aanspreekt.

“Be there” zegt Kiki Dirix tegen iedereen die in de ambiance van een schitterend kasteel zijn hart wil ophalen aan bijzondere kunst en cultuur die  bijeengebracht is door een jonge organisatie.

Art@Aldenghoor vindt plaats op Kasteel Aldenghoor op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september en is vrij toegankelijk. Openingstijden van 10.00 uur tot 18.00 uur. Kasteellaan 11 Haelen.