6 mrt 2022Verhalen

Heythuysen start eigen Repair Café

Heythuysen / Leudal

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Stichting Repair Café Heythuysen organiseert op 12 maart om 10 uur het allereerste Repair Café van Heythuysen.

 

In het gebouw van voorheen Muziekschool De Nootzaak, aan de Graaf van Loonlaan 2a in Heythuysen, draait het op 12 maart allemaal om repareren. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

 

Door repareren te promoten, wil Stichting Repair Café Heythuysen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Ger Hermans. "In Leudal gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Ger Hermans: "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt." 

 

Ger Hermans wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk."

 

Stichting Repair Café Heythuysen organiseert na 12 maart op elke tweede zaterdag van de maand Repair Café in Heythuysen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.repaircafe.org of bij de heer Ger Hermans; per e-mail gjmhermans@gmail.com of telefonisch 06-5465 2381.

 

Stichting Repair Café Heythuysen is een initiatief van Rotary Leudal die drie jaar garant zal staan voor exploitatiekosten die voor het eerste jaar zijn begroot op €3.000,-. Rotary Leudal stelt zich ten doel om als serviceclub een bijdrage te leveren en dienstbaar te zijn aan de maatschappij en de Leudal-gemeenschap in het bijzonder. Rotarians zijn actief, binnen hun werk, in de samenleving en binnen de club.

 

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Heythuysen.