4 mei 2022Verhalen

Onthulling oorlogsmonument op 5 mei te Leveroy ter ere van Captain Peter Borthwick

Leveroy / Gemeente Leudal

In de Tweede Wereldoorlog werden soldaten van het 1/7 Middlesex Regiment ingekwartierd in de school achter de Barbarakerk te Leveroy. De kerk was eerder in de nacht van 14 op 15 november door de Duitsers opgeblazen en zwaar verwoest. Op 15 november zou het dorp bevrijd worden door de eerste eenheden van het 5e bataljon Black Watch regiment.

 

Op 15 november 1944 aan het begin van de avond werd de kerk en de school beschoten door Duitse artillerie. Kapitein Peter Borthwick sleepte tijdens deze beschieting de gewonde broers Ben en Norman Brazier uit de school die vervolgens naar een veldhospitaal werden overgebracht. Bij een derde poging werd hij op het schoolplein getroffen door een granaat en overleed ter plekke. De broers bleven hun kapitein voor altijd dankbaar voor zijn dappere actie. Op zijn graf staat te lezen: Lieve Peter, Hij stierf zoals hij leefde, door anderen te helpen. Op dezelfde avond kwamen er nog 6 soldaten van het Middlesex Regiment om in de school. Hun namen blijven door dit monument voor altijd in onze herinnering. Zij liggen zij aan zij begraven op de Britse begraafplaats in Nederweert.

 

Reden voor een klein Comité WO II monument Captain Peter Borthwick om samen met ondersteuning van de Parochie Heilige Barbara Leveroy, Smolenaers constructie en plaatwerk bv en de Gemeente Nederweert een monument bij de kerk op te richten. Dit als een herinnering aan deze heroïsche inzet van deze bevrijders.  

 

Het monument zal op 5 mei om 19.00 u onthuld worden bij het voorplein van de H. Barbarakerk te Leveroy. Dit zal geschieden in het bijzijn van burgemeester Birgit Op de Laak van de gemeente Nederweert, enkele adoptanten van de gesneuvelde militairen en met medewerking van fanfare Concordia Leveroy en doedelzakband Pipers Society Castle D'Aldenghoor uit Haelen.