In Leuven staat de stadsverwoesting in 1914 door de Duitse invasiemacht centraal. Frustratie over de onverwachte felle Belgische tegenstand en de vrees voor franc-tireurs (partizanen) zette het Duitse leger aan tot het in brand steken van deze oude universiteitsstad, waarbij ook de universiteitsbibliotheek met kostbare incunabelen in vlammen opging.
Deze schanddaad van de Duitsers leidde tot een diepe verontwaardiging in de Angelsaksische wereld. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan het Middeleeuwse Leuven met haar Begijnhof en aan het beroemde schilderij "Het laatste avondmaal" van Dirk Bouts.
De stad Keulen is in de eerste eeuwen van onze jaartelling de belangrijkste Romeinse stad ten noorden van de Alpen geweest. Het tegenwoordige Nederland onder de grote rivieren werd vanuit deze stad aan de Rijn bestuurd. De vrede van de Romeinen oftewel de Pax Romana zorgde voor een grote economische bloei.
Vele vondsten in Keulen getuigen van een culturele uitwisseling met andere delen van het Romeinse Rijk, zoals Noord-Afrika en Klein-Azie. Veel over de Romeinse geschiedenis van Keulen is te vinden in het Römisch-Germanisches Museum. Vanwege een grote verbouwing gaat dit museum per 1 januari a.s. voor een aantal jaren dicht. Dit is dus het moment om op zoek te gaan naar de wortels van Romeins Keulen.
Voor meer informatie over deze beide steden,
surf naar www.cliotravel.nl
of bel 06-19675394