Advertorial

HALLO Ondernemer: Samen afscheid vormgeven

Heythuysen / Gemeente Leudal

De uitvaartbranche is een sector waar vroeg of laat eenieder mee te maken krijgt. Het vooruitzicht om bijna dagelijks met verdriet en rouw bezig te zijn zal veel mensen afschrikken, maar voor anderen is het een roeping. Wat beweegt iemand om dit -nobele- werk te gaan doen?

We vragen het Danny Hendriks-Caris, die al jaren ervaring heeft in de branche en nu haar grote droom uit ziet komen: een eigen uitvaartonderneming. Om zo invulling te kunnen geven aan wat zij het liefste doet: samen met nabestaanden een mooi en waardig afscheid van een dierbare vormgeven.

 

Het is mijn passie om in de uitvaartverzorging actief te zijn, aldus een bevlogen en enthousiaste Danny Hendriks-Caris.

Ik ben van nature sowieso erg zorgzaam ingesteld, dat heeft vast te maken met mijn eigen sporen in het leven.

Op jonge leeftijd heb ik mijn vader verloren, ik heb hem niet of nauwelijks gekend. Wel heb ik altijd het gemis en stille verdriet in ons gezin ervaren. Dit heeft mijn zorgzaamheid versterkt en was ook een belangrijke motivatie om in de zorg aan de slag te gaan. Jarenlang heb ik in de ouderenzorg gewerkt, waarbij ik dicht bij de mensen stond. Als er een overlijden was dan maakte dit een diepe indruk op mij en deed ik wat mogelijk was om de laatste zorg zo zorgvuldig mogelijk vorm te geven. Dit deed ook mijn interesse in de uitvaartverzorging ontluiken.

Vanuit de ouderenzorg ben ik toen in de uitvaartverzorging terechtgekomen. Bij twee uitvaartondernemingen in de buurt heb ik de afgelopen 15 jaar als uitvaartleidster ontzettend veel mogen leren en ervaring opgedaan. Ik ben een verbinder en collega’s zullen me de hand reiken tijdens de laatste zorg en bij het verzorgen van de thuisopbaringen.  Ook is er een fijne samenwerking met collega’s in de omgeving waar de opbaringen in rouwcentra plaats vinden, zoals in Panningen, Meijel, Nederweert en Roermond.

 

Samen Afscheid Vormgeven

Het logo van mijn bedrijf -daar ben ik overigens heel trots op, dat is schitterend ontworpen door mijn dochter- bestaat uit twee handen die elkaar ontmoeten en zo een hart vormen. Het logo symboliseert wat ik voor nabestaanden wil en kan betekenen: hun de hand reiken en samen het naderende definitieve afscheid vormgeven. Dit alles heel persoonlijk, met respect, eerbied en waardigheid, voor zowel de overledene als de nabestaanden.

Het samen-aspect kan overigens heel verschillend ingevuld worden. Sommige nabestaanden willen veel inbreng hebben in het vormgeven van het afscheid en willen alles in overleg bepalen, terwijl andere graag meer aan mij overlaten om zo ruimte te kunnen nemen om hun verdriet te verwerken. Eenieder gaat op een eigen manier dit proces in, daarin is niets goed of fout. Ik probeer in ieder geval altijd samen met de nabestaanden naar de beste mogelijkheden te zoeken om recht te doen aan hun verdriet én hun liefde voor de dierbare overledene.

Op tijd een rondje Beylshof

Actief zijn in de uitvaartverzorging is werk dat heel veel voldoening schenkt. Maar (bijna) dagelijks omgaan met andermans rouw en verdriet, dat gaat je niet in de koude kleren zitten, toch Danny?

Allereerst prijs ik mezelf gelukkig dat ik dit werk mag doen. De zorg en liefde van nabestaanden voor hun overledene is voor mij de bron van inspiratie om dit mooie en dankbare werk dag en nacht te kunnen doen. Daarnaast kan ik gelukkig ik ‘de knop’ vrij goed omzetten, maar natuurlijk maken de emoties van nabestaanden ook indruk op mij. Soms is het zeker nodig om af te schakelen. Ik ga dan lekker met de hond ‘effe de locht op en de kop laegmake’! Ik loop daarbij altijd mijn rondje rondom Beylshof: een prachtig natuurgebied aan de rand van Heythuysen. Ik geniet dan van de mooie natuur en de serene omgeving.

Dat rondje word ik nooit moe, hoe vaak ik het ook loop. Iedere wandeling zie je weer wat anders en de schoonheid van de seizoenen trekt door het landschap aan mij voorbij. Lente, zomer, herfst, winter. In de natuur zie je de kringloop terug, waar ik in mijn werk zo veel mee te maken heb. Alles wat leeft sterft en vergaat uiteindelijk, maar er zijn ook iedere cyclus weer mooie nieuwe dingen die opbloeien. Dit zie ik ook in het bitterzoete verdriet van nabestaanden. De bitterheid van de pijn, het verdriet en de eenzaamheid, maar hopelijk toch ook het zoet van de liefde voor de overledene en de mooie herinneringen, die degenen die achterblijven voor altijd met zich meenemen.

 

 

Dromen, Durven, Doen (en Danny!)

Ik had me al voorgenomen dat 2021 mijn jaar zou worden. Eindelijk mijn grote droom najagen: voor mezelf beginnen in de uitvaartverzorging. Het was dan ook heel treffend dat ik op 1-1-2021 op mijn kalender keek en daar 3 D’s zag staan: Dromen, Durven, Doen. Dat geldt natuurlijk helemaal voor mij. En graag zou ik daar een 4e D aan toe willen voegen, de D van Danny!

Met trots en toewijding ga ik dadelijk in mijn eigen uitvaartverzorging aan de slag.

Dat families mij vragen het afscheid van hun dierbare overledene te verzorgen en mij even heel dichtbij te laten komen, beschouw ik als een voorrecht.

Het vertrouwen dat zij mij schenken beantwoord ik met oprecht medeleven en openheid van zaken. Eerlijkheid, respect en integriteit staan bij mij voorop, tegelijkertijd ben ik transparant in mijn handelen. Het vormgeven van een waardige uitvaart die mensen raakt: dat vraagt tijd en persoonlijke betrokkenheid. En dat realiseer ik door middel van Samen Afscheid Vormgeven. Ik sta voor persoonlijke aandacht, respect, betrokkenheid, zorgzaamheid, empathie, eerbied, waardigheid, openheid en eerlijkheid.

Tekst:  Ruud Hermans

Meer weten?

Samen Afscheid Vormgeven

Danny Hendriks-Caris

T: 06 37 56 77 41

E: danny@samenafscheidvormgeven.nl

www.samenafscheidvormgeven.nl