Advertorial

Opleiding tot Ervaringsdeskundige zorgt voor versterking zorg

Roermond

Gilde Opleidingen, UWV, gemeenten en verschillende zorgaanbieders in Midden-Limburg starten samen een opleiding tot Ervaringsdeskundige. De ervaringsdeskundigen in opleiding gaan bij de start van het schooljaar ook meteen aan de slag bij een van de zorgaanbieders. 18 medewerkers in opleiding hadden begin september hun eerste schooldag.


Ervaringsdeskundigen als bron van inspiratie
Binnen de zorg is er steeds meer vraag naar gekwalificeerde ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen hebben zelf te maken gehad met psychische klachten of verslaving. Zij hebben zelf een herstelproces doorlopen. Hun ervaringskennis is een belangrijke kennisbron geworden voor de hulp aan anderen die te maken hebben met verslaving of psychische klachten. Zij herkennen de problematiek van zorgvragers als geen ander en zijn voor hen een grote bron van inspiratie en motivatie.


Hoe ziet de opleiding eruit?
De medewerkers in opleiding volgen de mbo niveau 4 opleiding Sociaal Werk aangevuld met lessen ervaringsdeskundigheid. Zij werken 24 uur per week en gaan één dag per week naar school. Na hun studie kunnen ze als ervaringsdeskundige én sociaal werker aan het werk. Gilde Opleidingen heeft de opleiding samen met de zorgorganisaties ontwikkeld.


“Stap voor stap hebben we in een mooie samenwerking met alle partners de opleiding vormgegeven. Dit project is van grote waarde voor de zorg in de regio, en – niet te vergeten – voor de medewerkers in opleiding die een nieuw perspectief krijgen. We zijn trots op het resultaat dat we samen hebben bereikt”. – aldus Rob Hermans, Gilde Opleidingen.

Op school krijgen de medewerkers in opleiding les van docenten en ervaringsdeskundigen. Zo wordt ervaringskennis actief in het onderwijs vervlochten en sluit deze opleiding naadloos aan op de praktijk.


Samenwerkingsverband

Afgelopen jaar hebben Gilde Opleidingen en de aangesloten zorgaanbieders, Mutsaersstichting, Care+, Leger des Heils, Incluzio, XONAR, Moveoo, Confidence Twende en MET ggz de opleiding ontwikkeld en samen met UWV en gemeenten de kandidaten geworven en geselecteerd.

 

De bestuurders van Gilde Opleidingen en de zorgorganisaties ondertekenden gisteren een intentieverklaring om de samenwerking te bekrachtigen.