Advertorial

Van transport naar touringcarbedrijf. 100 Jaar Ghielen

Beringe / Peel en Maas

In 2021 is het exact 100 jaar geleden dat de grondlegger van het huidige touringcarbedrijf, wijlen Ruud (Roedje) Ghielen begon met een transport-­annex touringcarbedrijf.


De eerste vrachtauto, een Duitse legerwagen werd aangekocht. Later werd de eerste echte autobus aangeschaft.

Omdat in deze regio op het gebied van vracht- en personenvervoer nog weinig concurrentie was werden er goede zaken gedaan.

Zodra er enig geld verdiend was werd dit geïnvesteerd in nieuwe vervoermiddelen. Maar met het aanbreken van de (crisis)jaren dertig kwam ook het Beringse bus- en transportbedrijf in een moeilijke periode.

Betere tijden braken aan als gevolg van de mobilisatie eind dertiger jaren. Deze stijgende lijn was echter van korte duur. Tijdens de oorlogsjaren namelijk, lag het bedrijf geheel stil.

Direct na de Tweede Wereldoorlog kende het bedrijf wederom een enorme groei. Dit kwam onder meer door het vervoer van de vele Noord-Limburgse mijnarbeiders naar de Zuid-Limburgse mijnen. In de vijftiger jaren werd begonnen met een bescheiden reizen- en dagtochtenprogramma. Met name de Lourdes-reizen en de dagtochten naar de Ardennen, de Eifel en Schiphol waren alom bekend.

De onderneming die Roedje vóór de oorlogsjaren op succesvolle wijze startte, werd in de jaren zestig overgedragen aan zijn kinderen Gerrit, Wim, Leo (Lei) en Hein. Lei nam de algehele bedrijfsvoering voor zijn rekening terwijl Wim verantwoordelijk was voor onderhoud en technische zaken. Het eigen reizen en dagtochten programma werd gestaag uitgebreid met meerdaagse vakantiereizen naar diverse bestemmingen in Duitsland, Italië, Spanje en met name Oostenrijk. Een aantal jaren werden er zelfs vliegreizen naar Mallorca en de Adriatische Zee aangeboden en waren er meerdere boekingskantoren in Nederland.

Na het plotselinge overlijden van Lei in 1994 is zoon Léon op jonge leeftijd ingestapt en met de steun van familie en vooral ook van de zittende werknemers is het gelukt om de bedrijfsvoering op een goede wijze voort te zetten. Net als in de beginjaren is Ghielen continue blijven investeren in nieuw materieel. Elk jaar werden er nieuwe voertuigen aangeschaft.

Waren de eerste ‘bussen’ nog vrachtwagens waarop houten banken werden geplaatst, heden ten dage worden de vakantiereizen uitgevoerd met moderne, luxe, uiterst comfortabele comfort-class touringcars, voorzien van alle gemakken.

 

In 100 jaar Ghielen is er veel gebeurd, veel veranderd en zijn er veel mooie, onvergetelijke (reis)momenten geweest. Voor de familie, de medewerkers, maar zeker ook voor de vele klanten van Ghielen.

Mooie momenten om samen nog eens aan terug te denken.