Welkom bij de Zevenellen Rubriek. Zevenellen is het bedrijvenpark aan de Roermondseweg in Haelen, gemeente Leudal. Het bedrijvenpark is volop in ontwikkeling. Dat heeft ook een relatie met u als omgeving. Van misschien wel geluid bij sloop of bouw tot een nieuwe plek voor uw bedrijf. Van meer verkeer tot een nieuwe baan. Daarbij horen ook een gezonde en veilige leef- en werkomgeving. Voor (toekomstige) werkgevers en werknemers én mensen in de buurt. Wij, de initiatiefnemers en ontwikkelaars van dit bedrijvenpark, bieden u deze rubriek aan: Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) en World Biobased Center Zevenellen (WBCZ). Daarnaast zijn er nog twee partijen met grond in eigendom: Attero en Enexis.
(MOGELIJKE) BEDRIJVEN
Van de tweeëntwintig kavels op Zevenellen zijn vijf kavels verkocht: aan BA Green Fuels, Coöperatie 7-LL, Dimass Group, Hendrickx Horn en Jan Verhoeven Recycling. Een deel is in optie, waaronder RWE. Voor de overige kavels zijn we in gesprek met geïnteresseerde partijen.
Twee recente mogelijke nieuwkomers zijn EcoService Europe en Dispatch Grid Services. EcoService doet transport en op- en overslag van biomassa producten. Dispatch Grid Services ontwikkelt locaties voor batterij-energie-opslag systemen. De strategisch geplaatste batterijsystemen helpen het energienet in beter evenwicht te brengen en zorgen voor een soepele energietransitie. Binnenkort volgt meer informatie over deze bedrijven en hun plannen op Zevenellen.
Op www.zevenellen.nl vindt u een overzichtskaart met de bedrijven.
INNOVATIEFONDS EUROPESE UNIE KENT 108 MILJOEN EURO TOE AAN FUREC VAN AFVAL TOT WATERSTOF
Het FUREC-project van RWE wil circulaire en groene waterstof produceren uit niet-recyclebaar vast huishoudelijk afval in Limburg. Als onderdeel van het FUREC-project is RWE van plan een voorbehandelingsinstallatie te bouwen op Zevenellen. Daar wil RWE niet-recyclebaar vast huishoudelijk afval, dat nu nog wordt aangeboden ter verbranding of stort, volledig recyclen naar nieuwe grondstoffen (vaste brandstofpellets). De installatie zal ongeveer zevenhonderdduizend ton huishoudelijk afval per jaar verwerken.
De aan- en afvoer wil RWE zoveel mogelijk per schip doen.
Dankzij de financiering kan RWE in volle vaart door met de verdere ontwikkeling van het project. Een definitief investeringsbesluit neemt RWE in 2024.
https://benelux.rwe.com/projecten/furec/
COÖPERATIE 7-LL ZIET RAAD VAN STATE AAN HAAR ZIJDE
Coöperatie 7-LL bestaat uit zes varkenshouders uit de gemeente Leudal en Nederweert. Zij willen samen een mestverwerkende installatie bouwen op Zevenellen. Enkele inwoners vochten, onder aanvoering van Dorpsraad Buggenum, de verleende vergunningen aan vanwege vrees voor geuroverlast, de uitstoot van stoffen en de waterkwaliteit. Eerder verklaarde de rechtbank hun bezwaren tegen de verleende omgevings- en watervergunning ongegrond. En inmiddels, na gedetailleerde bestudering, wijst ook de Raad van State (RvS) de bezwaren af.
De opslag van de varkensmest vindt plaats in silo’s. In een geheel gesloten systeem: een hal van circa 20 bij 50 meter. De Coöperatie wil de mest verwerken tot o.a. mestkorrels als bodemverbeteraar. Met de uitspraak van RvS is de weg vrij voor de aanvraag van de bouwvergunning.
VAN OUDE MAASWEG TOT PANNESJOPWEG
De Dorpsraad Haelen adviseerde de gemeente Leudal over de straatnamen voor het bedrijvenpark. De uiteindelijke keuze viel op: Melenborgskamp, Koningshoven, Grote Ohé-weg, Maascentrale en Pannesjopweg. Het College van Burgemeester en Wethouders keurde de namen goed.
Zie www.zevenellen.nl.
TRANSPORT - WAAR MOGELIJK - VIA HAVEN
Ieder transport per water betekent minder vrachtwagenverkeer in de omgeving. Een duurzame omschakeling, de zogenaamde ‘modal shift’, die we met z’n allen in Nederland inzetten en ook vanuit Zevenellen nastreven. Dat vraagt wel nog een verdere ontwikkeling van de haven op Zevenellen zodat vrachtschepen kunnen aanmeren voor laden en lossen.
Vanaf begin dit jaar vinden diverse onderzoeken plaats in en om de haven. Bijvoorbeeld: Wat is er precies in bodem van de haven aanwezig? Denk aan slib, zand en/of grind. Op basis van die onderzoeken maken we een plan voor de werkzaamheden die nodig zijn om de haven toegankelijk te maken. Denk daarbij aan het baggeren van de haven en de aanleg van de kade.
GROEN AANPLANT START IN MAART
Het moment is bijna daar dat het groenplan van de werkgroep groen tot uitvoering komt. Een groene uitstraling, hoge biodiversiteit en het tegengaan van hittestress waren daarbij enkele uitgangspunten voor het bedrijvenpark van OML. Vanaf maart gaat Van der Linden Groen uit Sittard aan de slag met:
- de aanplant van bomen en planten;
- de aanleg van een struinpad;
- het inzaaien van bermen;
- het plaatsen van bankjes.
Met een of twee jaar kunnen we genieten van een prachtige nieuwe groene omgeving op het bedrijvenpark. Met dank aan de ideeën van de toenmalige werkgroep groen: omwonende en lid lokale faunabeheer, Studiegroep Leudal, experts gemeente Leudal en deskundigen van buitenaf. Het volledige groenplan kunt u zien op www.zevenellen.nl.
Ondernemers zorgen zelf voor het groen op hun eigen terrein. OML helpt ze op weg en geeft ze elk drie bomen cadeau.
PASTA BESCHERMT BOMEN TEGEN BEVERS
Zevenellen herbergt diverse bomen en bevat ook waterrijke plekken. De lokale faunabeheer tipte ons op een bever die komt buurten in het gebied en bomen omknaagt en beschadigt.
Om verdere schade te voorkomen, werden de bomen op verzoek van OML ingesmeerd met een antivraatpasta. Die geur is zo intens … bevers willen hier niet in de buurt komen. Vogels en mensen merken overigens niets van de geur. De pasta is 100% biologisch afbreekbaar en daarmee oké voor mens en milieu.
WERKZAAMHEDEN AAN WEGEN
EN RIOLERING
Het rioolstelsel op de grond van OML is aangelegd. In januari vonden de laatste werkzaamheden plaats ter hoogte van het pand van Clayre en Eef. Nu volgt, in fases, de aanleg van het asfalt. Daarbij zijn we ook afhankelijk van de buitentemperatuur. Tijdens het asfalteren kunnen de omwonenden, hooguit enkele dagen, een lichte teergeur waarnemen.
We denken in februari en maart de fundering verder af te werken. Daarvoor gebruiken we zogenaamd ‘agrac materiaal’. Hiermee hergebruiken we oude asfaltwegen uit de regio. Daarna volgt medio maart/april de bovenlaag. Uiteindelijk koppelen we de wegen van het zuidelijke deel (WBCZ) en het noordelijke deel (OML). Zo ontstaat er een goed wegennet op Bedrijvenpark Zevenellen.
CONTACTGEGEVENS
Meer weten over Bedrijvenpark
Zevenellen? Voor eigendom OML
www.zevenellen.nl
Of volg ons via Facebook
info@oml.nl
0475-42 62 42
Voor eigendom
World Biobased Centre Zevenellen
Jan Janssen, janjanssen@brendaris.nl
06 - 53 84 21 61