Aanplantregeling voor streekeigen landschapselementen

Thorn Notenbeemd

De gemeente Maasgouw en IKL streven reeds vele jaren naar een aantrekkelijk kleinschalig landschap rond de woonkernen met daarin een zo hoog mogelijke biodiversiteit.

Vandaar dat inwoners van de gemeente ook dit jaar in aanmerking kunnen komen voor de aanleg van streekeigen landschapselementen zoals het authentieke appelras Reinette de Thorn. 

De Reinette de Thorn, ook wel Thoearder Reinette genoemd, is een oud ras dat in de dorpsgaard ‘’de Notenbeemd’’ in Thorn weer een prominente plaats in Thorn krijgt.

Ook particuliere grondeigenaren kunnen deze boom een plekje in hun tuin of boomgaard geven. Hoogstamfruitbomen leveren niet alleen heerlijk fruit om van te smullen.

Ze horen bij de Limburgse cultuurhistorie en moeten gekoesterd worden.

Daarnaast zijn zulke landschapselementen ook van belang voor verschillende dieren. Zoals hommels die hun voedsel vinden in een hoogstamboomgaard of de steenuil die hier zijn nest- en schuilgelegenheid vindt.  

In het landschap waar hoogstamfruitbomen thuishoren zijn ook andere karakteristieke kleine landschapselementen te vinden. Al deze elementen geven het hele jaar door afwisseling aan ons buitengebied. Daarom behoort het aanplanten van een heg zoals een meidoornheg, een gemengde Limburgse haag of een knotboom ook tot de mogelijkheden.  

Indien u zich via onderstaand mailadres aanmeldt, zal samen met u de mogelijkheden bekeken worden om het buitengebied van Maasgouw nog verder te verfraaien. Ook verzorgt IKL de cursussen waarin duidelijk gemaakt wordt hoe de landschapselementen aangeplant moeten worden en hoe deze verzorgt dient te worden. Verdere praktische kennis kan de deelnemer zich eigen maken door het volgen van een van de door IKL georganiseerde snoeicursus.  

Geïnteresseerden kunnen per mail contact opnemen met Mark Luijten: m.luijten@ikl-limburg.nl.  
De aanplant wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Maasgouw.