Basisschool De Zjwiek aan de slag met afval

Roggel / Midden Limburg

Hoe ga je goed om met afval? De leerlingen van basisschool De Zjwiek in Roggel leerden dit tijdens het ‘project Afval’. Afgelopen weken gingen alle leerkrachten met hun groep aan de slag rond het thema afval. RD Maasland ondersteunde het project door het leveren van afvalbakken voor het scheiden van afval en het organiseren van lessen over afval scheiden en composteren.

In de week 22 mei was Rudy Klaassen via RD Maasland te gast op De Zjwiek. Hij vertelde in alle klassen waarom afval scheiden zo belangrijk is. En hoe je kunt zorgen voor zo weinig mogelijk restafval.

De gemeente Leudal maakte mogelijk dat de school van RD Maasland speciale afvalbakken kreeg om het afval te scheiden. Verspreid door de school staan nu afvalbakken in verschillende kleuren, voor het scheiden van restafval, papier, PMD en GFT.

Ook kregen alle leerlingen een eigen drinkfles met de tip om deze hervulbare fles voortaan te gebruiken in plaats van drinkpakjes en blikjes. Dat scheelt een hoop plastic afval!

Wormenhotels

Niet alleen aan het voorkomen van plastic afval werd aandacht besteed. De week van 5 juni stond helemaal in het teken van het composteren van GFT (groente-, fruit- en tuinafval). De groepen 1 tot en met 4 gingen onder begeleiding van Rudy Klaassen compost maken in een melkpak met behulp van micro-organismen, heel kleine wezentjes die onzichtbaar zijn met het blote oog.

De hogere groepen bouwden zélf een aantal wormenhotels van plastic afvalemmers. In de wormenhotels gaan speciale tijgerwormen aan de slag om groenafval af te breken tot compost. De compost kan dan gebruikt worden als voeding voor de planten in de schooltuin.

Vrijdag 9 juni werd het project afgesloten met wethouder Heleen Wijers van de gemeente Leudal. Zij richtte samen met groep 7a en 7b een wormenhotel voor de schooltuin in. Daarna liet zij samen met de kinderen een handvol wormen vrij in het hotel. Wethouder Wijers: “Goed om te zien dat De Zjwiek zoveel aandacht besteed aan het scheiden en voorkomen van afval. Door het gebruik van het wormenhotel verwerkt de school nu zélf hun GFT tot compost voor gebruik in de schooltuin. Zo is de kringloop weer rond, prachtig”.