Drukkersdag

Milderspaât 1, 6034 PL Nederweert-Eind
3 - Sep - 2023 - 13:00 - 3 - Sep - 2023 - 17:00

Zondag 3 september 2023 organiseert drukkersgroep ‘De Piependje Pörs’ voor de derde keer de ‘Drukkersdag’, een unieke themadag in het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof  in Nederweert-Eind met veel informatie over de ouderwetse boekdrukkunst en aanverwante ambachten. Van zelf papier maken tot boeken binden, van mooi schrijven (kalligraferen) tot letters zetten en diverse druktechnieken met echte geurende inkt. Een bijzondere middag in het leukste en meest leerzame openluchtmuseum van Zuid Nederland.

Op ambachtelijke wijze wordt aandacht besteed aan kalligrafie, papier maken, boekbinden en natuurlijk het drukken op ouderwetse maar zeker nog doeltreffende manier. Een ambacht dat nog maar zelden live te zien is en een unieke kans dus om op deze zondag te beleven. Op deze middag zijn diverse technieken te zien, zoals zeefdruk, foliedruk, hoogdruk, Linografie, blokdruk, etsen en andere grafische technieken. Het prachtige kalligrafie-ambacht wordt gedemonstreerd, op ambachtelijk wijze worden prachtige dozen gemaakt met bijzondere papiersoorten en een boekbinder laat zien hoe boeken gebonden worden.

Ook is te zien hoe het zetten en drukken met lood in zijn werk gaat en op welke manier het stansen van drukwerk gebeurt. Natuurlijk mag bij dit alles de ambachtelijke papierschepper niet ontbreken die o.a. het scheppen van papier met een watermerk zal demonstreren. Om het programma compleet te maken is het “Mobiel Grafisch Museum” aanwezig met een kleine collectie voorwerpen uit het tijdperk van de boekdrukkunst in de vorige eeuw.

De ambachtslieden van Drukkerij De Piependje Pörs hebben voor deze middag een aantal experts uitgenodigd om de kneepjes van het vak te laten zien.
 

Voor de liefhebbers zijn deze middag prachtige ambachtelijke grafische producten te koop, zoals etsen, gepersonaliseerde bierviltjes of mokken met een afbeelding en je eigen naam erop en andere handgedrukte producten. Voor de kinderen is er een stempel-workshop waarin ze naar hartenlust een eigen creatie kunnen maken en mee naar huis nemen.

Kortom, weer een bijzondere dag georganiseerd in Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof, waar natuurlijk ook de andere ambachten deze dag volop in bedrijf zijn en kinderen weer ouderwets kunnen spelen.

Programma:
- Kalligrafie / Mia Janssen van den Berken
- Papier- en boekenrestauratie / SASH PaperCARE
- Handgemaakte dozen / Paper for Boxes for Books
- Etiketten, mokken en linten bedrukken / De etiket Garage
- Etsen / Inki en Toine van Eijs
- Boekdruk / acerPERS
- Blockprinten / De Katoendrukkerij
- Grafische technieken / Pierre Jetten
- Linografie / Marlou en Anouk Heijnen
- Goudfolie drukken / Hans Heijnen
- Hoogdruk op tafel-proefpers / Drukkerij De Piependje Pörs
- Boekdruk met een stukje geschiedenis / Grafisch Mobiel Museum
- Kinderworkshop stempelen
- Boekbinden / Boekbindersgroep de 'JOBBERS'
- Papierscheppen / MaesPapier
- Zeefdrukken / Emmy van de Venne
- Handzetten, boekdruk en stansen / Drukkerij De Piependje Pörs

Praktische informatie:
Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
De entreeprijs is € 8,00 voor volwassenen, € 4,00 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar en kinderen tot en met 2 jaar en museumjaarkaarthouders mogen gratis naar binnen.
Bezoekadres: Milderspaât 1, 6034 PL Nederweert-Eind