Pieter Knippenberg

Even op de wieken, drijven op de wind, even geen ziekte, maar gewoon even kind zijn

Het terrein van Hermus Watersport Hatenboer Roermond.

De Stichting Exciting Dreams laat na een onderbreking van vijf jaar met het evenement Airwish 24 einde juni opnieuw de wens van ernstig zieke kinderen en kinderen met een beperking door middel van een vlucht met een helikopter uitkomen.

Gerrit van Tintelen kreeg in 2019 als helikopterpiloot een verzoek om de laatste wens van een kind met een hersentumor te vervullen. Het kindje wilde dolgraag één keer in haar leven een vlucht in een helikopter meemaken; een wens die Gerrit van Tintelen, oprichter en inmiddels voorzitter van de stichting Exciting Dreams, absoluut niet kon weigeren. Die eerste aanvraag voor een dergelijke vlucht leidde uiteindelijk tot een groots evenement, dat nu in de Roermond en omgeving bekend staat onder de naam Airwish

Gerrit van Tintelen: “In 2010 zijn we gestart met het vervullen van wensen van kinderen. De belangstelling was zo groot, dat we in 2010 al direct te maken kregen met een wachtlijst van kinderen en gezinnen die samen met ons een helikoptervlucht wilden maken. Het aantal aanvragen bleef in de jaren daarna steeds verder doorgroeien. Hierdoor is in 2014 het evenement met de naam Airwish ontstaan. Tijdens de eerste editie in augustus van dat jaar hebben we voor het eerst in een tijdsbestek van twee dagen maar liefst vijftien gezinnen met zieke kinderen de dag van hun leven kunnen bezorgen. Geweldig toch! Dit werd de start van een jaarlijks terugkerende traditie. Met gepaste trots kunnen we wel zeggen dat Airwish in de afgelopen jaren een begrip is geworden in de regio; niet alleen in Nederland maar zelfs ook in Duitsland.”

 

Een deelnemertje aan Airwish: “Dit is de mooiste dag van mijn leven”

Met de helikopter vliegen over je eigen huis

Vanwege de ook groeiende belangstelling vanuit Duitsland, heeft de stichting in 2018 voor het eerst een andere werkwijze gehanteerd. Nederlandse kinderen maken hun helikoptervlucht vanaf een evenemententerrein in Roermond. Na een vlucht, waarbij over de eigen woning van de kinderen gevlogen wordt, worden ze in Duitsland afgezet. Daarna worden ze op een niet-alledaagse en zelfs spectaculaire wijze in een brandweerwagen, politieauto of op een politiemotor weer terug naar Roermond gebracht. 

De Duitse kinderen beleven een identiek traject. Zij vliegen vanuit Duitsland naar Roermond en worden vanaf Roermond teruggebracht. De edities van 2020,2021 en2022 hebben vanwege de corona uitbraak niet door kunnen gaan. Ook het afgelopen jaar heeft Airwish vanwege problemen met de landingsrechten op het beoogde terrein geen wensen in vervulling kunnen laten gaan.

De Stichting Exciting Dreams is de overkoepelende stichting waarvan Airwish deel uitmaakt. De stichting is gestart in 2010. Naast het evenement Airwish worden door de stichting ook een winkeltje en een B&B geëxploiteerd. Het winkeltje en de B&B, (De Roermondse beleving red.) worden grotendeels door vrijwilligers gerund  en zorgen voor een vaste stroom aan gelden die volledig ten goede komen aan het evenement Airwish.

Vrijwilligers

Een organisatie als Airwish kan niet draaien zonder de inzet van vrijwilligers. Zij zijn volgens voorzitter van Tintelen de drijvende kracht achter het werk. Gerrit van Tintelen: “Bij onze  eerste editie werkten we met een team van dertig vrijwilligers. Inmiddels zijn we zo hard gegroeid dat er meer dan tweehonderd vrijwilligers bij Airwish betrokken zijn.”

Een van de piloten: “Dit is gewoon geweldig om te doen. Van al die blije gezichtjes krijg ik een fijn gevoel”

 

Airwish 2024

De organisatie wil dit jaar veertig kinderen en hun gezinnen een heerlijke dag bezorgen waardoor zij de alledaagse zorgen even kunnen vergeten.  Airwish 2024 gaat plaatsvinden op 28, 29 en 30 juni 2024. Plaats van handeling is dit jaar het terrein van Hermus Watersport op de kop van de Hatenboer in Roermond. Vanaf deze plek vinden de helikoptervluchten plaats. Ook de politie en de brandweer en motorclubs zullen aanwezig zijn. Diverse artiesten zullen tijdens dit gratis toegankelijk festival een optreden verzorgen. Er zijn mensen met hondensleeën aanwezig en ook worden er diverse springkussens opgesteld om de kinderen en hun familieleden en alle andere belangstellenden een geweldige dag te bezorgen. De kosten van het evenement worden gedekt uit de opbrengsten uit het winkeltje en de B&B van de stichting en door sponsoring van bedrijven, deels in natura en deels met geld. 

Air Wish wordt dan wel in principe georganiseerd voor het zieke kind of voor het kind met een beperking, maar het moet volgens de organisatoren ook een groot feest voor de regio zijn, waarbij de zieke kinderen niet echt opvallen en gewoon onopgemerkt opgaan in het feest.

Sponsoring

Volgens voorzitter Gerrit van Tintelen kunnen bedrijven en verenigingen maar ook individuen de organisatie nu en in de toekomst op allerlei manieren ondersteunen waardoor een ziek kind inclusief het gezin een onvergetelijke dag bezorgd wordt. Alle hulp is welkom en wordt zeer gewaardeerd.

Voor meer informatie over Airwish: gerrit@excitingdreams.nl 06 – 15905366 Website:www.excitingdreams.nl