22 sep 2022

GESTILDE TIJD door Ad Lamerigts, Frits Criens

Midden Limburg

Soms gebeuren en wonderlijk dingen en ontstaat er een modern sprookje. Dat blijkt weer eens uit de wijze waarop de bundel Gestilde tijd tot stand is gekomen. Stadsdichter van Leudal, Frits Criens, kende musicus Ad Lamerigts slechts van diens inspirerende foto's op facebook.

Het zijn veelal mysterieuze beelden, gemaakt in zowat alle natuurgebieden van Midden-Limburg. Het bijzondere is dat de foto's meer oproepen dan het beeld laat zien. Die onbekende wereld achter het concrete beeld van de fotograaf daagde de dichter uit er naar op zoek te gaan. Wat zouden de beelden hem vertellen? Uit deze kruisbestuiving ontstond een muzikaal samenspel van beeld en taal. Gestilde tijd, is het resultaat, een bundel met drieëndertig aansprekende kleurenfoto's van Ad, bij elke foto een sonnet van Frits.

 

Tijd en tijdsbeleving zijn dragende thema's in Gestilde tijd.

De tijd van horloge en klok die ons vastpinnen aan roosters en agenda's; de tijd dat we de dwingelandij van hun driftige wijzers durven los te laten; de tijd van het leven dat voorbijgaat, maar nooit ophoudt; de tijd waarin we weer kind zijn en in gedachten dwalen door sprookjes, mythes en verzonnen werelden. De tijd ook van de zeldzame momenten dat we buiten onszelf treden; de gestilde tijd tot slot, die zichzelf uitwist, ons laat opgaan in de natuur en ons creativiteit en inspiratie aanreikt.

 

Gestilde tijd is vanaf 14 november verkrijgbaar. De oplage is beperkt, de prijs is € 15,00 Bestellen kan nu al bij:

ad.lamerigts@planet.nl

criensfrits@hotmail.com