Leon Moonen

Kinderboek met verhalen over kastelen in de Maasregio gepresenteerd

Afgelopen maand is in kasteel Aldenghoor te Haelen een kinderboek met verhalen over de kastelen in de gemeenten Leudal en Peel en Maas gepresenteerd. Wethouder Stan Backus van de gemeente Leudal mocht tijdens een sfeervolle presentatie het eerste exemplaar in ontvangst nemen. In het boek maken twee kinderen met een luchtballon een reis in de Maasregio langs zes kastelen in even zovele verschillende tijdvakken.

Het boek ‘Met Sterre en Pepijn op reis door de tijd. Kastelen langs de Maas’ is geschreven door Truus Manders-Scheres van Stichting Edumare uit Ittervoort. Kasteelheer Robert Magnée van het kasteel Horn schreef het voorwoord.

De verhalen zijn zoveel mogelijk gebaseerd op feiten uit de Limburgse geschiedenis. Het boek is een onderdeel van het lespakket Macht en Pracht voor de hoogste klassen van de basisschool en de brugklas van het voortgezet onderwijs. In het lespakket worden de kasteelavonturen van Sterre en Pepijn ondersteund met een interactieve digitale mindmap, aansprekende filmpjes, illustraties en werkopdrachten. Voor de leerkracht is er een speciale handleiding.

 

Het initiatief voor dit lespakket is afkomstig van de Promotieplatforms Leudal en Peel en Maas. Coördinator van beide platforms Pascal Schreurs legde tijdens de presentatie de bedoeling van dit project uit, namelijk een jonge doelgroep in contact brengen met en interesseren voor het culturele erfgoed van de eigen streek. Dit sluit aan bij de overkoepelende doelstelling van de toeristisch-recreatieve promotieclubs: het versterken van de beleving van de eigen kastelen. Het scholenproject is dan ook te beschouwen als de educatieve uitrol, gaf Schreurs als uitleg. Daarnaast is er een toeristisch-recreatieve tak met o.a. een kastelenfietsroute aan de hand van het bekende fietsknooppuntennetwerk waarin, zoals het poëtisch op de presentatiemiddag werd geformuleerd, de kastelen als parels aan een parelsnoer worden geregen.

De twee edities Leudal en Peel en Maas van deze gratis fietskaarten met een oplage van 20.000 exemplaren vlogen aan het begin van dit fietsseizoen als zoete broodjes over de toonbank. Kastelen mogen zich dan ook heugen in een grote belangstelling van de toeristen in dit gebied, weet Schreurs. Het is aan de toeristische sector om deze kastelen met verhalen en arrangementen meer toegankelijk te maken voor de recreant. Als voorbeeld van een succesvol arrangement noemde hij ‘De Kastelenhepkestocht.’ Dit is een culinair fietsevent met entertainment bij de kastelen en hapjes uit verschillende historische tijdvakken dat in 2019 voor de eerste keer werd georganiseerd, maar door het coronavirus in 2020 en 2021 geen doorgang kon vinden.

 

 In 2022 keert dit evenement beslist weer terug. Een ander succesvol arrangement is de fietstocht ‘Baronnen van de Keverberg.’ Met deze tocht kan de recreant individueel, duo of in kleine groepjes zelf twee kastelen bezoeken met een natje en een droogje erbij. Schreurs ziet in de toekomst goede mogelijkheden voor een Kastelenopdrachtenspel en hoopt daarmee de groepenmarkt te bedienen. Ook een Kindermusical op een kasteel behoort tot de ongekende mogelijkheden. Om de herkenbaarheid te vergroten is een speciale gastheer c.q. ambassadeur van de kastelen in deze regio in de persoon van Laquais Frans ontwikkeld, waarmee onder meer de communicatie wordt vormgegeven. De tijd dat de kastelen in de Maasregio gesloten bolwerken waren, is als het aan de Promotieplatforms Leudal en Peel en Maas ligt, definitief voorbij.

Het boek ‘Met Sterre en Pepijn op reis door de tijd. Kastelen langs de Maas’ kost 14,95 euro en is verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum Leudal te Haelen en Museum Peel en Maas te Helden. Basisscholen in de gemeente Leudal en de gemeente Peel en Maas krijgen het basispakket Macht en Pracht gratis toegestuurd. Voor meer informatie, kijk op www.visitnoordlimburg.nl/nl/bijzondere-kastelen of mail naar info@liefdevoorleudal.nl