Leveroyse kermiskoers beleeft 7e editie

13 - Jul - 2019 - 16 - Jul - 2019

 

In het naoorlogse Leveroy werd meer dan zeventig jaar geleden al met de kermis een  wielerkoers verreden. Jonge mannen - meisjes werden destijds nog niet geacht mee te doen - probeerden op gewone fietsen en in alledaagse kledij zo snel mogelijk een parcours af te leggen dat op start en finish na nagenoeg helemaal in het buitengebied van het dorp lag.

In 2013 heeft Leveroynaar Mies Wetemans de kermiskoers weer nieuw leven ingeblazen.  Naast initiatiefnemer en organisator is hij ook de ontwerper en de bouwer van het parcours. Op kermiszaterdag 13 juli wordt de koers, die nu in tegenstelling tot het verleden, enkel nog in de Leveroyse kern plaats vindt, voor de zevende maal verreden.


 

Mies Wetemans: “Onze Leveroyse kermiskoers is echt geen doorsnee wielerwedstrijd. De deelnemers moeten minimaal 16 jaar oud zijn, geboren zijn in Leveroy of er momenteel wonen.

Er wordt op een parcours gefietst met veel hindernissen en de renners moeten ook nog eens dwars door twee cafés fietsen; al met al vergt dat wel de nodige stuurmanskunst.

De koers duurt precies één uur en één ronde. De winnaar is diegene die aan het eind van de koers als eerste bij café Wetemans naar buiten fietst. De zevende editie wordt niet direct een andere editie dan zijn zes voorgangers.

Het is nu nog onbekend of we in de toekomst deze wielerronde nog op deze manier kunnen organiseren. Café Wetemans  sluit waarschijnlijk binnenkort haar deuren en op het terrein waar we dit jaar nog kunnen racen, worden in de toekomst woningen gebouwd. Als de koers ophoudt te bestaan zou dat heel jammer zijn. De wedstrijd telt ieder jaar zo’n 25 à 30 deelnemers die het parcours in de regel op mountainbikes afleggen.

 

 

Sinds een paar jaar zit er in het parcours een brug met een helling van maar liefst 31% en ieder jaar wordt er wel een kleinigheid aan het parcours gewijzigd. Ik ben eerst eens op andere plaatsen gaan kijken hoe men daar een dergelijke koers vorm gaf en de ideeën  die ik daar opdeed heb ik in de Leveroyse koers verwerkt. Natuurlijk kan ik niet alles alleen doen.  Gelukkig  heb ik nu hulp bij de administratie en ook bij het opbouwen van het parcours word ik door een paar dorpsgenoten ondersteund.”

Fietsend naar de NoordkaapMies Wetemans is zelf een gepassioneerd fietser en hij fietst nog wekelijks. Hij heeft heel wat grotere ‘koersen’ gereden dan de plaatselijke kermiskoers. Zo fietste hij enkele jaren geleden vanuit zijn woonplaats Leveroy naar Rome. Ook fietste hij onder barre omstandigheden helemaal naar de Noordkaap; een afstand van 3400 km.

Vanuit het Portugese Faro fietste hij in zijn eentje via het Spaanse Santiago de Compostella, dwars door Frankrijk terug naar Leveroy. Dat was nog eens 100 kilometer meer. Het waren tochten met een gemiddelde afstand van rond de 160 à 170 fietskilometers per dag.

Cabaretier Crins

Ieder jaar is er meer belangstelling voor het Leveroyse wielerevenement dat tevens het startpunt van de Leveroyse kermis is. Volgens Mies Wetemans waren er afgelopen jaar rond de 400 toeschouwers.

De wedstrijd wordt al vanaf de eerste editie op een zeer humoristische wijze live verslagen vanaf de jurywagen door acteur en cabaretier Martijn Crins.

Bijgestaan door zijn sidekick Roel Marcus presenteert hij de deelnemende mannen en vrouwen – want die zijn er anno 2019 ook – aan het publiek. Van start tot finish geven Martijn en Roel een onderhoudend verslag van het wedstrijdverloop waarbij menige deelnemer door hen van een kenmerkende kwalificatie wordt voorzien. Mies Wetemans wordt steevast ‘good old Mies’ genoemd en ook ‘de nestor van het peloton’. Mies Wetemans: “Ja, daar is ook niets aan gelogen, ik ben dan ook echt de nestor van het poloton en ik heb ook nagenoeg alle edities meegefietst. Eigenlijk hoop ik ook nog heel lang de oudste deelnemer te mogen blijven. Ooit ben ik vijfde geworden; het winnen van de koers zit er voor mij niet meer in.”

Consumptiebonnen en de ‘Wall of fame’

De winnaar van de kermiskoers wacht een huldiging voor het publiek op de hoge jurywagen en naast de traditionele kussen van de rondemissen, krijgt de winnaar of winnares een handvol consumptiebonen die direct op de kermis besteed kunnen worden. Maar de grootste eer die de winnaar ten deel valt, is een foto van dit heroïsche feit op de ‘wall of fame’ in café Oad Leivere.

Zaterdagmiddag 13 juli, als de kerkklok vijf uur luidt, is dat  het ‘startschot’ van de zevende kermiskoers in Leveroy. Neem eens een kijkje en zie waar een klein dorp groot in is.

Tekst:  Pieter Knippenberg