Lezing Heemkunde: De vier parochiekerken van Leveroy

De Tump Kloosterstraat 2, 6093 CX Heythuysen
27 - Jan - 2020 - 19:30 - 27 - Jan - 2020 - 21:30

Johan Slabbers komt in Heythuysen praten over de vier parochiekerken van Leveroy op maandag 27 januari 2020

Wanneer het gedeelte van Leveroy dat tot Nederweert behoort in 1620 een zelfstandige parochie wordt, moet er natuurlijk ook een kerk komen. Een oude kapel  die op de grens van het Land van Weert en het Graafschap Horn staat, wordt dan verheven tot de eerste parochiekerk.Begin 19e eeuw is deze kapel als kerkgebouw  te klein en besluit de parochie om een nieuwe kerk te laten  bouwen. De kerktoren, die niet het eigendom van het kerkbestuur is,  blijft echter staan.

Het aantal inwoners van Leveroy groeit en ook het aantal parochianen  neemt toe door nieuwe parochiegrenzen  waardoor de gedeelten van Leveroy die op  het grondgebied van Heythuysen en Baexem liggen bij de parochie gevoegd worden.

Dan is natuurlijk ook de pas 90 jaar oude kerk  in 1920 al weer te klein en zal er wederom gebouwd moeten worden.

 

Architect Jos Wielders, bekend van de watertoren van Schimmert en van het Sonnenhuijs in Heythuysen, wordt hiervoor aangetrokken en hij ontwerpt een prachtige nieuwe kerk. In november 1944 wordt die nieuwe kerk – de trots van Leveroy- door een Duits Sprengkommando geheel vernield en de inwoners en het kerkbestuur van Leveroy staan na 20 jaar opnieuw voor de taak om alweer een parochiekerk te bouwen en dat zal ook gebeuren. 

 

Op maandag 27 januari wordt de geschiedenis van de vier Leveroyse kerken door Johan Slabbers uitgebreid besproken.  De in het dialect gesproken lezing vindt plaats in Eetcafé De Tump en begint om 19.30 uur. Entree voor HVH-leden is vrij en voor niet leden bedraagt de entree 3,00 euro.