“Lichtjes op oorlogsgraven”   Kerstavond Nederweert War Cemetary

Nederweert War Cemetary
24 - Dec - 2019 - 19:00 - 24 - Dec - 2019 - 20:30

Op steeds meer plaatsen in Nederland worden militaire graven tijdens kerstavond verlicht met kaarsen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Holten en inmiddels vele andere militaire begraafplaatsen.

28 jaar geleden kwam Leena van Dam uit het Overijsselse Holten op het idee om op kerstavond kaarsjes te branden bij de graven op de Canadese begraafplaats in dit dorp.

In haar geboorteland Finland is de traditie om tijdens kerstavond een lichtje te ontsteken voor overleden naasten en het lijkt haar een goed idee om dit gebruik ook te introduceren in Holten.

Zodoende verlichten kaarsjes vanaf 1991 jaarlijks de 1394 graven van de gevallen soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zodoende verlichten kaarsjes vanaf 1991 jaarlijks de 1394 graven van de gevallen soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.Dick Jansen uit het Friese Burgum kwam op de gedachte, waarom geen lichtjes op meer oorlogsgraven in Nederland? Hij zette in 2015 een Facebook actie op met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld.

De respons was ongelofelijk, op kerstavond branden er in 2015 op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven en vorig jaar al bij 335 oorlogsbegraafplaatsen.

Een nieuwe Nederlandse waardevolle traditie is ontstaan! Honderden mensen zullen dus ook dit jaar weer bezig zijn om lichtjes bij duizenden graven neer te zetten. Voor hen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, nu 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we met elkaar verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Ook op het Nederweert War Cemetary in Nederweert gaan 362 lichtjes branden op kerstavond dinsdag 24 december. Jong en oud die mee willen helpen om de lichtjes aan te steken kunnen samenkomen op 24 december 2019 om 19.00 uur voor de ingang van de oorlogsbegraafplaats aan de Monseigneur Kreijelmansstraat. De initiatiefnemers Jermain Nicholls en Henny van der Steen beschikken op kerstavond over windbestendige Finse kaarsen.

De kaarsen blijven dit jaar in de kerstnacht tot het ochtendgloren branden.

 

 

Een back Piper van Pipers Society Castle d’Aldenghoor zal op gepaste wijze het kaarsen aansteken muzikaal ondersteunen. In Pipers Society Castle

d’Aldenghoor leeft de herinnering voort aan het The Royal Regiment of Scotland The Black Watch. In 1944 hebben zij in onze contreien zware gevechten moeten leveren voor onze bevrijding. Op het Nederweert War Cemetary hebben 14 The Black Watch hun laatste rustplaats gevonden, waaronder Sydney Hyams 18 jaar jong uit Manchester.

 

Burgemeester mevrouw Birgit Op de Laak zal ieders aanwezigheid bijzonder op prijsstellen na een stemmig woord zal zij samen met haar echtgenoot de eerste kaars bij het graf van Sydney Hyams aansteken.

 

Na het aansteken van de kaarsen is in het parkgedeelte dit jaar voor alle aanwezigen de gelegenheid om de “Lichtjes op oorlogsgraven” avond sfeer- en stijlvol met elkaar af te sluiten.

Voor meer informatie ga naar: www.lichtjesopoorlogsgraven-nederweert.nl