Roermond doet mee aan Orange the World 2022

Roermond

Orange the World is de wereldwijde campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan. De campagne start op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en duurt tot 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. In de campagne periode ‘de 16 Days of activism’ wordt overal ter wereld stil gestaan bij dit thema. Vrouwenorganisaties en de gemeente Roermond slaan de handen ineen om de boodschap ‘samen helpen wij geweld tegen vrouwen en meisje de wereld uit’ kracht bij te zetten.
Opmerkelijk is het oranje uitlichten van gebouwen en objecten.

Ook in Limburg krijgt de campagne volop aandacht. Dat is hard nodig want jaarlijks krijgen wereldwijd één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Iedereen kan helpen geweld te voorkomen. In 2022 in het thema in Nederland PREVENTIE; het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen. Belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens te betrekken want geweld tegen vrouwen is alleen het probleem van vrouwen. Geen jongen wordt als dader geboren; hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij dat ook niet wordt?  

 

In Roermond zal wethouder Marianne Smitsmans op 25 november de Orange the World vlag uithangen aan het stadhuis en daarmee het startsein aan de activiteiten geven. Gedurende de campagneperiode kleuren Grand Hotel Valies en Toren 7 oranje.

 

Ook wordt aandacht gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen met behulp van posters, flyers, krijtverf-handjes op straat. Op zaterdagochtend 19 november vindt het debat “IK voorkom geweld” plaats in Foroxity Filmarena Roermond. Tijdens het debat gaan de deelnemers samen met het publiek in gesprek en zoeken naar mogelijkheden om geweld tegen vrouwen zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij de marktkraam op het Munsterplein worden rugzakjes met informatie uitgedeeld en kan men in gesprek gaan met de leden van diverse vrouwen(service)organisaties. 

 

ACTIVITEITENAGENDA

Datum/tijdstip, Omschrijving, Locatie

19 november/ 9.30 uur: Debat “IK voorkom geweld”       Foroxity Filmarena Roermond

25 november/ 15.30 uur: Uithangen Orange the Worldvlag        Gemeentehuis Roermond

26 november/ 10 tot 15.00 uur: “In gesprek met…”                Marktkraam Munsterplein Roermond

27 november:  Krijtverfactie   Roermond

 

Actieperspectief: Ik ben #medestander
Ik ben #medestander, jij ook? Iedereen kan medestander worden in de strijd tegen geweld. Je kunt helpen om het taboe te doorbreken, helpen om de cultuur te veranderen, helpen als je iets ziet gebeuren in je omgeving, helpen om vrouwen en meisjes een veilig gevoel te geven en helpen om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Daar kun je nu mee beginnen, door
#
medestanderpledge op orangetheworld.nl te ondertekenen.

 

 

Achtergrondinformatie

Aan de Orange the World campagne doen meer dan honderd landen mee. De aftrap is is op 25 november en eindigt op 10 december. Dit zijn de '16 Days of Action' tegen geweld tegen vrouwen.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

 

Een kaart van Nederland met de volledige lijst van deelnemende gemeenten en provincies is te vinden op de website: https://orangetheworld.nl/acties-2022/. Ook zijn daar de activiteiten van maatschappelijke organisaties rond the Orange the World campagne opgenomen.

 

UN Women Nederland is de Nederlandse tak van UN Women, de organisatie van de Verenigde Naties voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen. UN Women Nederland vraagt aandacht en werft fondsen voor het werk van UN Women wereldwijd.

 

Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao zijn clubs van actieve en ambitieuze vrouwen, die werken aan de verbetering van de positie en status van vrouwen over de hele wereld.

SharePower is een maatschappelijke vrouwenorganisatie en zet zich in voor een Limburg met gelijke kansen voor iedereen – in het bijzonder voor vrouwen.