4 okt 2019

Stichting ‘Hert veur Limburg’ beëindigt haar activiteiten per 1 november

 De stichting Hert veur Limburg, een initiatief van Daniëlle Mols uit Heythuysen, maakt al zes jaar lang voedsel en/of kledingpakketten voor gezinnen in Leudal en omgeving. Deze hulp is bestemd voor  gezinnen  die bijvoorbeeld op de wachtlijst staan voor de voedselbank of voor die gezinnen die er nog net niet voor in aanmerking komen.

Hert veur Limburg geeft deze mensen  volgens Daniëlle Mols net even dát steuntje in de rug dat ze hard nodig hebben. In ruil daarvoor vraagt de stichting  hun hulp om een ander te helpen door bijvoorbeeld  een boodschap voor iemand te doen. Ook helpen de ’noodgezinnen’  de stichting bij het sorteren van kleding. Waarom komt aan dit mooie project ter bestrijding van armoede in Leudal nu een einde?


 

Daniëlle Mols: “Jaren geleden bood ik via Facebook kleding aan die onze eigen kinderen niet meer paste.

Ik heb ze afgegeven aan een mevrouw die mij  bij het afhalen  huilend vertelde dat ze zonder deze gift niet had geweten hoe ze haar kind netjes kon kleden".

Dat zette mij aan het denken en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik ‘Hertjes veur Limburg’ opzette. Ik begon thuis met het verzamelen van allerlei zaken met het doel deze weer af te geven. 

In het begin deed ik dit alleen. Al snel kreeg ik hulp van enkele vrijwilligers. Ons huis was hier helemaal niet voor geschikt en de bananendozen stonden dan ook gestapeld tot aan het plafond. Fransje Fernig van Synergie PO had van mijn initiatief gehoord en ging cliënten naar mij doorverwijzen en ‘Hertjes veur Limburg’ werd  formeel de stichting ‘Hert veur Limburg’. We willen echt vanuit het hart iets doen voor de mensen in Leudal en omgeving die onze hulp hard nodig hebben.  De stichting werkt vanuit een grote bedrijfloods aan de Kouk in Heythuysen en de gemeente Leudal betaalt in het kader van haar ‘armoedebeleid’ de huurpenningen en de vaste lasten. In samenspraak met de gemeente hebben we ook vastgesteld welke mensen voor hulp in aanmerking komen. 

Vaak worden mensen naar ons doorverwezen door  budgetcoaches en door instellingen op maatschappelijk gebied zoals bijvoorbeeld Het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Stichting Leergeld. 

Mensen die hier voor de eerste maal binnen komen vinden het vaak heel moeilijk en ze durven je soms nauwelijks aan te kijken; het schaamtegevoel is in Leudal heel groot.

Onze cliënten komen trouwens altijd op een afgesproken tijdstip zodat we ook alle tijd voor hen hebben. Al pratende ontdekken we soms dat er in bepaalde gezinssituaties nog veel meer hulp nodig is dan wij kunnen bieden. We werken momenteel met een tiental vrijwilligers en we zijn op donderdag en vrijdag geopend.

“De steun van vrijwilligers, bedrijven ,sponsoren, mijn moeder en mijn gezin was onontbeerlijk”

We krijgen van alle kanten spullen aangeleverd van mensen die deze zelf niet meer nodig hebben en ook een aantal ondernemers in de regio ondersteunen ons initiatief. Zonder hun hulp zouden wij anderen niet goed kunnen helpen. Graag bedank ik dan ook speciaal Fransje Fernig van Synergie PO voor haar hulp. Ook de hulp van Verheggen Mode uit Heythuysen, Horckerhof Baexem, EP Tummers Heythuysen, AquaMediaAdviseurs Hallo Magazine Haelen, Jumbo Heerschap Heythuysen, Go Give Ittervoort, Rebel kidz kinderkleding Roggel, Chen- Fi Foundation Maasbracht, E-Village Roggel en de Voedselbank Limburg-Zuid in Landgraaf, was voor Hert veur Limburg onmisbaar. Ontzettend veel dank aan de vrijwilligers die hier vele uren voor het goede doel actief waren en  natuurlijk mag ik mijn moeder en mijn gezin niet vergeten die mij altijd gesteund hebben.”

 

Waarom  gaan jullie dan toch met dit mooie werk stoppen?

Daniëlle Mols: “Dat besluit hebben we echt niet in een opwelling genomen en er liggen eigenlijk drie redenen aan ten grondslag. De belangrijkste is wel de gezondheid van mij en mijn man. We hebben teveel hooi op onze vork genomen en dat is echt ten koste gegaan van onze gezondheid. Op medisch advies moeten wij echt onze activiteiten flink beperken en ook ons gezin vraagt de nodige aandacht. Daarnaast is het erg moeilijk een volwaardig stichtingsbestuur samen te stellen.

Al dat werk moet door te weinig mensen worden uitgevoerd.

Ook het feit dat de gemeente Leudal  in de toekomst anders omgaat met de financiën t.a.v. het armoedebeleid speelt in onze beslissing een rol.

We zullen in de toekomst minder armslag hebben en mogelijk ook uit dit pand moeten vertrekken.  We gaan dus per 1 november stoppen met het verstrekken van pakketten en daarna hebben we nog twee maanden om het grote pand leeg te maken. Alle spullen die hier opgeslagen liggen zijn overigens bestemd voor goede doelen. Met de verantwoordelijk wethouder van de gemeente Leudal gaan we eind september nog in gesprek want we hopen toch dat de hulp die wij nu aan een aantal gezinnen bieden op een of andere wijze voortgezet gaat worden.”

“Stoppen met pijn in het hart”

“Met pijn in het hart neem ik afscheid van dit werk” zegt Daniëlle Mols “maar ik moet aan mijn eigen gezondheid en aan mijn gezin denken. Iets kunnen betekenen voor anderen heeft mij steeds heel veel voldoening gegeven maar achteraf gezien is het allemaal voor mij iets te groot geworden.”

Op zondag 6 oktober vindt voor de kinderen uit de gezinnen die door Hert veur Limburg geholpen worden een activiteit plaats bij E-Village in Roggel en op donderdag 31 oktober zullen in Heythuysen voor de laatste keer voedselpakketten uitgereikt worden. 1 november is de locatie van Hert voor Limburg Kouk 2d Heythuysen van 14.00 tot 18.00 open voor een afsluitend gezellig samenzijn.

Door Pieter Knippenberg