Voor de zevende maal Wereldlichtjesdag in Heythuysen

Heythuysen
8 - Dec - 2019 - 18:45 - 8 - Dec - 2019 - 21:30

World Wide Candle Lighting, in gewoon Nederlands ‘Wereldlichtjesdag’ ,  is ontstaan in 1997 in de Verenigde Staten. Het was een initiatief van de Compassionate Friends en  in betrekkelijk korte tijd heeft  deze actie over de hele wereld navolging heeft gekregen. 

Inmiddels worden er wereldwijd, op de 2e zondag van december om 19.00 uur lokale tijd, kaarsen gebrand voor overleden kinderen.

Omdat we in verschillende tijdzones leven  worden er dus ieder uur ergens op de wereld, kaarsen  aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen.   

Op diverse locaties in Nederland worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden zo ook in Heythuysen waar zeven jaar geleden Mariet Zanders aan de wieg stond van de eerste Wereldlichtjesdag in haar woonplaats.


 

Oud-verpleegkundige Mariet Zanders is tegenwoordig met haar onderneming ‘Fading  uitvaartzorg' actief in de uitvaartbranche.

In haar vorige baan en tijdens haar huidig werk  komt ze met enige regelmaat in aanraking met veel onverwerkt leed bij ouders van alle leeftijden die een kind verloren hebben.

Dat is de reden waarom Mariet in 2012 Wereldlichtjesdag in Heythuysen introduceert.  Op haar verzoek maakt  kunstenaar Jan Weerts een beeld  dat een  peutertje voorstelt dat met een opgeheven arm naar boven wijst.

Naar de hemel? Naar de sterren?  Het beeld heeft een prominente plaats gekregen nabij de kindergrafjes op het R.K. kerkhof aan de Antoniusstraat in Heythuysen. Het werk is een blijvende herinnering aan overleden kinderen. Tijdens Wereldlichtjesdag  vindt er een samenkomst plaats bij het beeld waarbij  lichtjes ontstoken worden en gedichten en verhalen voorgelezen worden. Nabestaanden kunnen als zij er behoefte aan hebben  het hele jaar door op deze plaats terecht.

“In die fladderende vlinder zie je een spelend kind”

Mariet Zanders: “ Dit jaar wordt tijdens de samenkomst een verhaal over een vlinder voorgelezen en de aanwezigen krijgen ook allemaal na afloop bloemenzaad waarvan de bloemen héél veel vlinders aantrekken. De fladderende vlinder wordt vaak gezien als een symbool voor een spelend kind.  Slecht weer is mijn grootste vijand.  Het is dan ook december hè. We hebben ooit met heel slecht weer  met slechts  5 mensen tijdens  Wereldlichtjesdag op het kerkhof gestaan.

Bij mooi weer ook wel eens met 40 mensen. Je weet het van te voren nooit. De complete opbrengst van de lampjes die mensen kunnen kopen, gaat dit jaar naar DiaNico; een samenwerkingsverband van het parochiecluster Tabor dat beoogt  mensen in nood te helpen. Niet iedereen die een kind verloren heeft, kent de behoefte  of kan het opbrengen om aan een dergelijke samenkomst deel te nemen. Door de gesprekken die ik vanwege de aard van mijn werk met mensen heb, merk ik wel dat er met name bij ouderen  vaak  sprake is van jarenlang  weggestopt verdriet om een doodgeboren kindje of vanwege het overlijden van hun kind. 

De leeftijd speelt daarbij helemaal geen rol. Het verdriet van een moeder van 92 jaar bij het zien van haar gestorven dochter van 56 is ook heel groot. Met het sterven van je kind, sterft ook een deel van jezelf en voor sommige nabestaanden lijkt het leven zin- en doelloos te worden.  Iemands verdriet wegnemen is niet mogelijk, maar...

Ik hoop en  heb ook echt gemerkt dat een fenomeen als Wereldlichtjesdag  het verdriet wel kan verzachten en daar doe ik dit heel graag voor.”

 

De samenkomst in het kader van Wereldlichtjesdag in Heythuysen start  op zondag 8 december  om 18.45 op het kerkhof en exact om 19.00 uur worden de lichtjes ontstoken. Voor meer informatie: Mariet Zanders  06 24665211

Door Pieter Knippenberg