27 nov 2020

Write for Rights – Kom in actie tegen onrecht. De verschillende thema’s en landen waar Amnesty op werkt.

Roggel / Leudal

Ieder jaar in december komen we in Roggel samen in actie voor mensen die onterecht worden gevangengezet of bedreigd. Bijvoorbeeld omdat ze opkomen voor hun rechten. Met miljoenen brieven en kaarten vanuit heel Nederland protesteren we hiertegen.

De vaste bezoekers van onze schrijfmarathon kunnen zich zeker de prettige sfeer en de grandioze muzikale bijdragen van voorgaande jaren voor de geest halen. Dit jaar kunnen we deze gezellige traditie in het café in Roggel helaas niet voortzetten vanwege de maatregelen rondom Covid-19. Maar natuurlijk zijn er andere mogelijkheden om op te komen voor onze medemensen.

Er zijn thuisschrijfpakketten, die kunnen via het mailadres amnestyteamroggel@xs4all worden aangevraagd en worden op jouw adres bezorgd. Wil je liever online brieven schrijven ? dat gaat ook, er staat een duidelijke uitleg op de site van Amnesty International.

Ben je leraar ? Er zijn ook mogelijkheden om met je school mee te doen !

 

IEDER JAAR SCHRIJVEN ZO’N 50.000 LEERLINGEN EN STUDENTEN TUSSEN 20 NOVEMBER EN DE KERSTVAKANTIE BRIEVEN TEGEN ONRECHT. DAT VERANDERT ÉCHT LEVENS. DOE OOK MEE!

Je kunt het zo groot of klein maken als jij wilt, met je klas of de hele school. Amnesty helpt je met materialen, adviezen en meer. We kunnen zelfs een gastdocent regelen om de les in de klas of online te geven.

Tijdens Write for Rights 2019 kwamen in Nederland bijna 50.000 leerlingen en studenten in actie. Over de hele wereld werden miljoen brieven, kaarten en WhatsApp’jes verstuurd. Al die acties samen hadden effect. Hoe? Dat lees je in dit voorbeeld:

 

MEDISCHE ZORG VOOR JIANNE EN HAAR GEMEENSCHAP

De tiener Jianne Turtle en leden van de inheemse gemeenschap van Grassy Narrows in Canada kampen al 50 jaar met kwikvergiftiging. Op 2 april 2020 tekende Jianne’s vader, Rudy Turtle, een overeenkomst met de minister van Inheemse Zaken voor de bouw van een verzorgingscentrum voor mensen met kwikvergiftiging. Dat is een goede ontwikkeling, want veel mensen hebben aandoeningen aan hun zenuwstelsel en oogproblemen

als gevolg van het kwik. Dat zit in de rivier die door het grondgebied van de gemeenschap stroomt. De Canadese regering beloofde het probleem op te lossen, maar de rivier is nog altijd vervuild.

Deze voorbeelden zijn er vele : het helpt ECHT om brieven te schrijven bij onrecht ! Dit jaar zijn er 10 mensen uitgekozen, waarvoor we gaan schrijven Omdat in je eentje schrijven misschien minder is, kun je samen met vrienden/kennissen de voorbeeld brieven te schrijven.(binnen de geldende Corona regels, uiteraard).

Mail ons even: amnestyteamroggel@xs4all.nl, wanneer je een  schrijf pakket aan huis gebracht wilt krijgen.De door je/jullie geschreven brieven worden weer door het Amnesty Team Roggel opgehaald.

Nederlandse site: https://www.amnesty.nl/write-for-rights/2020

 

 
Met vriendelijke groeten het Amnesty Team Roggel, Carmen, Marieke, Truus, Ruud en Jan.

servicecenter@amnesty.nl    

amnestyteamroggel@xs4all.nl