ColumnsRobert Martens

Column: Een modern kerstverhaal door Robert Martens

Midden Limburg

In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van het rijk, als ze een energietoeslag wilde, zich moesten laten inschrijven in de plaats waar zij vandaan kwamen. En het was koud. Steenkoud want Maria en Jozef hadden de verwarming op de laagste stand staan omdat het gas onbetaalbaar was. Jozef was een eenvoudige timmerman en kon die energietoeslag goed gebruiken zeker nu zijn vrouw Maria hoogzwanger was. Dus gingen ze op weg.

 

Omdat de benzine ook onbetaalbaar was lieten ze de auto staan en gezeten op een ezel vertrokken ze richting Bethlehem. Daar aangekomen zochten ze een plek om te eten en een overnachtingsmogelijkheid. Maar de restaurants zaten vol omdat het kerst was en alleen als je gereserveerd had kwam kon je dineren. Veel hotels en B&B waren dicht omdat de energierekening te hoog was. Er was in de stad niks te vinden dus was gingen ze het platteland op. Gelukkig stonden er wat protesterende boeren te barbecueën en uiteraard boden die Jozef en Maria enkele broodjes hamburger aan. Goed gevoed reden Maria en Jozef verder met het ezeltje tussen de omgekeerde vlaggen en protestborden van de agrariërs op zoek naar een plek om te overnachten. Na enige tijd vonden ze boerderij dicht bij een natura 2000 gebied. De koeienstal was leeg. De agrariër was namelijk een van de 25 boeren was die door de provincie Limburg was uitgekocht omdat hij te dicht bij een natura 2000 gebied zat.

 

In de stal stond nog een os. Want een os telt niet mee bij de stikstofberekening want een os geeft geen melk. Jozef zette de ezel bij de os. Hij vond nog wat stro en legde dat op de emissiearme roostervloer van de stal. Het was duidelijk dat de hoogzwangere Maria op het punt van bevallen stond. Gelukkig stond er nog een voertrog van de koeien. Die vulde Jozef met stro en daarin legde hij zijn eerstgeboren zoon Jezus toen die geboren was.

 

Niet ver van de koeienstal lagen in het veld een aantal herders. Die hielden de wacht bij hun schapen. Door het grazen van de schapen werd het gebied open gehouden en zo droegen de schapen bij aan de stikstofreductie. De herder hadden hun schaapjes net geteld. Want er was een wolf gesignaleerd in de buurt en die had enkele dagen eerder al enkele schapen te pakken gekregen. En ondanks de energiecrisis kwam er plotseling een enorm helder licht uit de hemel en daalde op de herders neer. In dat licht zagen zij engelen die tegen hen zeiden: “Ben niet bang we brengen goed nieuws. Niet ver van hier is Jezus geboren. U kunt hem bezoeken want wij zorgen er wel voor dat de wolf uit de buurt van uw schapen blijft.” En zo vertrokken de herders naar de stal. Daar vonden ze Maria en Jozef in de koeienstal. En ze waren ontroerend door Jezus die in de voertrog lag.

 

Direct na de geboorte van Jezus stond er boven de stal een heldere ster. Drie wijzen uit het Oosten en zagen die ster en zeiden zullen we eens gaan kijken waar die ster staat. En bij het WK in Qatar was het toch rustiger geworden. Zeker nu Marokko uitgeschakeld was hoefde de drie wijzen niet meer bang te zijn voor rellen.

 

 Dus stapte de drie wijzen alle drie in hun eigen privéjet en volgen naar Bethlehem. Daar aangekomen stapte ze alle drie in hun eigen Rolls Royce en reden naar de koeienstal. Toen ze de deur open maakte waren ze onder de indruk van wat ze zagen. Daar lag Jezus gewikkeld in doeken in de voertrog. Maria zat bij Jezus. Jozef maakte koffie en beschuit met muisjes voor de drie wijzen want door de bezuinigingen hadden ze maar drie dagen kraamhulp. De drie wijzen hadden hele dure geschenken voor Jezus bij zich. Jezus, kreeg een bon voor een energiecoach, waardebonnen om spullen te kopen om hun huis te isoleren en een nieuw driejarig energiecontract tegen de prijs van 2021. Nadat ze nog een alcoholvrije borrel hadden genoten vertrokken de drie wijzen weer naar huis. En Maria, Jozef en Jezus vluchten kort daarna tegen de vluchtelingenstroom in naar Egypte. Want daar waren ze veiliger dan in Israël.

 

Ik wens u allen een gelukkig en vredig kerstfeest en een goed 2023.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.