ColumnsRobert Martens

Column: Geen Blue Monday door Robert Martens

Midden Limburg

Geen Blue Monday

Ik schrijf deze column op Blue Monday. Blue Monday is de derde maandag van januari. Volgens Cliff Arnal, de bedenker van de methode om de meest depressieve dag te berekenen, is Blue Monday de dag in het jaar waarop mensen zich het meest treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De dagen zijn nog erg donker, de meeste goede voornemens hebben al het loodje gelegd, de kerstboom en kerstversiering is de deur uit en de vakanties zijn nog ver weg. En dan is het ook nog maandag, voor veel mensen de eerste dag van een nieuwe werkweek. Kortom weinig om vrolijk van te worden zo lijkt het.

Het is ook wel duidelijk dat het geen Midden-Limburg onderzoek is. Want dan zou het “eine blaauwe maondaag” zijn. En dat is iets heel anders. Want dan betekent het juist iets van hele korte duur. Daarnaast blijkt uit cijfers van de GGD dat Noord en Midden-Limburg het laagste percentage inwoners hebben met een depressie. En in de gemeente Leudal zo blijkt uit datzelfde onderzoek is het risico op een angststoornis of depressie een van de laagste in heel Nederland. Dat verklaart misschien ook dat 10 % van de liedjes van het LVK 2023 uit de gemeente Leudal kommen. Trouwens Blue Monday moet ook niet verward worden met gekke moandaag in Velden, Lottum of Grubbenvorst. Gekke moandaag is de dag waarop in die dorpen voor het carnaval al een carnavalsfeest inclusief optocht gehouden.

En kijk ik in mijn eigen agenda en op social media dan kan er in Leudal en omgeving helemaal geen sprake van Blue Monday, eerder het tegenover gesteld.  Mijn agenda puilt in januari namelijk uit van de nieuwjaarsrecepties maar ook van de bonte avonden en prinsenrecepties. Dat is trouwens het mooie van het wethouder zijn ik mag voor mijn werk naar dat soort bijeenkomsten.

Op social media komen op dit moment bij mij bijna alleen maar foto’s voorbij van mensen die al helemaal in carnavalssfeer zijn met alles erop en eraan. En het kan weer na twee jaar met beperkingen in coronatijd mogen we weer vol gas geven om de vastenaovend weer nieuw leven in te blazen. De ene na de andere prins, die soms al twee jaar in de wachtkamer zitten, worden aan het volk gepresenteerd. Ondanks een griepgolf zie ik toch weer volle zalen en cafés waar mensen met de benen buitenhangen. Dus in plaats van treurig neerslachtig en depressief is het in Leudal en omgeving volop de tijd van genieten, van meedoen, meezingen, meedansen op de bonte avonden, de prinsenrecepties en nog veel meer vrolijke activiteiten die de verschillende carnavalsverenigingen ons bieden.

Zo werken we dus in Midden-Limburg aan het verdrijven van depressieve gevoelens.

In de randstad hadden ze iets anders bedacht om te werken aan het verdrijven van het depressieve gevoel. Daar werd een aantal jaren een depressie Gala georganiseerd. Maar als je ziet wat daar het resultaat was dan word je daar juist depressief van. Het geld dat door het gala werd opgehaald voor bestrijding van depressie ging grotendeels naar het salaris van de directeur en de staf van het depressie Gala. Niet ontkend kan worden dat ook in Midden-Limburg veel geld besteed wordt aan carnaval maar dat is in ieder geval nog ons eigen geld. En van dat geld worden carnavalsactiviteiten georganiseerd die wel een bijdrage leveren aan het verdrijven van depressies. Dus laten we ook in het belang van de wetenschap samen in plaats van een Blue Monday er een ongelooflijk mooi en leuk carnaval met elkaar van maken zodat het enige waar we depressief van worden de gedachte dat als het voorbij is we weer een jaar moeten wachten.

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.