ColumnsRobert Martens

Column: Gemiddeld gaat het goed door Robert Martens

Midden Limburg

Een wijze man heeft mij ooit verteld dat je het gemiddeld best aangenaam hebt als je met je hoofd in de oven en met je voeten in de diepvries ligt maar dat het toch niet prettig is.

Zo voel ik mij nu een beetje op mijn vakantie in Noord Duitsland. We luisteren  naar de radio waar ze het hebben over toeristen in Griekenland, Italië en Spanje die vanwege de hitte overdag niet naar buiten kunnen. Wij kunnen ook niet naar buiten. Maar dat komt omdat ik met vrouw en hond zit te kijken naar de donkerblauwe lucht in de hoop dat we straks buiten kunnen zitten.  Maar gemiddeld is het weer in Europa dus goed hoewel het voor ons toch niet helemaal prettig voelt.

Gelukkig zitten we aan het begin van onze vakantie en kunnen de weergoden het nog goed maken. En hopelijk houden ze het dan bij gemiddeld want op extreme hitte zitten we natuurlijk ook niet te wachten. Maar ook niet op de neerslag en temperatuur waar we nu in zitten. En als iedereen het weer krijgt wat ie verdient dan komt het zeker nog goed. Want we zitten nu een jaar na de verkiezingen. Dat is altijd het jaar waarin je veel plannen maakt die dan de komende 3 jaar uitgevoerd worden. Kort nadat ik wethouder geworden was zei een ambtenaar nu hoef je nooit meer te werken. Toen ik om uitleg vroeg zei hij: “

wethouders die praten alleen maar de hele dag

maar het echte werk wordt gedaan door de ambtenaren”.

In de loop van de vijf jaar dat ik wethouder ben heb ik ontdekt dat er een kern van waarheid in zit.

Voor mijn ambtenaren betekent dat overigens wel dat zij goed moeten uitrusten in hun vakantie. Want ik heb het afgelopen jaar veel gepraat en zij moeten dus het komende jaar hard aan het werk om die woorden in daden om te zetten.

En natuurlijk ken ik de verhalen en grappen over ambtenaren en werken. Maar gemiddeld werken ambtenaren best hard. Laatst moest ik een ambtenaar tegen zichzelf in bescherming nemen die mij ‘s avonds om half twaalf nog zat te mailen. Maar soms moet ik een ambtenaar aanduwen omdat het naar mijn mening niet snel genoeg gaat. Datzelfde heb ik trouwens in het bedrijfsleven ook meegemaakt. Ook daar kwam ik medewerkers tegen die zich het vuur uit de sloffen liepen en anderen die liepen ook maar dan meer de kantjes er van af. Maar gemiddeld zat het altijd wel goed.  

Dat het gemiddeld wel goed zat vond ook de journaliste die vorige week bij mij thuis kwam.  Zij wilde graag een verhaal over hoe we in Leudal omgaan met onze natuur en met name wat we doen aan biodiversiteit. Die staat namelijk onder druk de laatste jaren. Maar ze kwam ook bij mij thuis omdat we thuis gemiddeld een goede bijdrage leveren aan de biodiversiteit in onze gemeente. Ongeveer de helft van onze achtertuin is ingericht door mij en daar staan kruiden, bloemen en gras. Kortom een walhalla voor insecten. En de andere helft is ingericht door mijn vrouw en dat is een strak gazon. Kortom een walhalla voor mensen die houden van orde en netheid.  Gemiddeld doen we het dus goed voor de biodiversiteit maar misschien doen we door dit compromis in onze tuin gemiddeld ook goed voor ons huwelijk. 

En soms is gemiddeld ook heel fijn. Zo zag ik heel veel opgeluchte gezichten van leerlingen die het eindexamen hadden gehaald omdat ze gemiddeld voldoende hadden gehaald. Het deed me weer terugdenken aan mijn eigen eindexamen waar ik ook gemiddeld voldoende had gehaald. Geslaagden met  gemiddeld voldoende hoeven dus niet te wanhopen want met gemiddeld voldoende kun je nog altijd nog wethouder worden.     

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.