30e Wandeltocht “het Kruis” in Nederweert-Eind

Nederweert / Midden-Limburg
14 - Apr - 2024 - 07:30 - 14 - Apr - 2024 - 18:00

Op zondag 14 april 2024 houdt Wandelcomité Eendracht de 30ste editie van wandeltocht “Het Kruis” in en om Nederweert-Eind. Vanuit het startlokaal bij Zaal Van Nieuwenhoven aan het Pastoor Maesplein kan men kiezen uit 5 verschillende afstanden die met pijlen zijn uitgezet.

Inschrijven is mogelijk vanaf 7.30u; 25 km tot 11.00u, 20 km tot 12.00u, 15 km tot 13.00u en de 7 en 10 km tot 14.00u. Het inschrijfgeld bedraagt € 3,00 met een korting voor bondsleden van € 1,00. En voor 25 cent meer krijgen onze wandelaars ook nog een mooie sticker.

De eerste editie van de wandeltocht vond in de negentiger jaren plaats. Daarvoor, in de jaren tachtig organiseerde buurtschap Eendracht jaarlijks een vlooienmarkt. De inkomsten liepen echter terug terwijl de containers met restafval steeds voller raakten. Er moest gezocht worden naar een alternatieve inkomstenbron om de contributie van de buurtleden niet te hoog te laten stijgen. Één van de leden was een ervaren deelnemer aan georganiseerde wandeltochten. Als de buurt de nodige vrijwilligers kon leveren zouden de wandelaars voor de gewenste inkomsten kunnen zorgen. Er werden routeplanners gevonden die wisten wat de wensen van de wandelaars behelsden en vrijwilligers voor de verdere invulling. Het voorstel werd aangenomen en later dat jaar was de eerste editie een feit. De nadruk lag op de grotere afstanden, 20, 25 en 30 km, en het merendeel van de inschrijvers was lid van een wandelbond. Het liep niet meteen storm en het duurde enige jaren om de gewenste bekendheid te krijgen. Het lidmaatschap van de Limburgse Wandelbond, de LWB, hielp daarbij. Ze zorgde voor de communicatie onderling, bracht verenigingen met elkaar in contact, had een hand in het afstemmen van de data en de tocht werd opgenomen in de wandelboekjes. Bovendien bezochten de wandelaars van de aangesloten verenigingen elkaar. Het comité wist te zorgen voor aantrekkelijke routes. Tegenwoordig is minder dan de helft lid van een bond en zijn de 10 en 15 km de populairste afstanden. Voor de beginnende wandelaar is er de 7 km. De langste route wordt vaak gebruikt als training voor een Kennedymars. Belangrijk zijn de rustposten. De deelnemers waarderen de wandelvriendelijke prijzen, de schone toiletten en de plaats daarvan in de route. Na 29 edities weten steeds meer wandelaars de mooie omgeving van Nederweert-Eind te vinden.

Op de tweede zondag van april vindt Wandeltocht het Kruis plaats. Mocht Pasen op die dag vallen dan wordt uitgeweken naar de zondag ervoor. Slechts vier keer kon dit wandeltreffen niet doorgaan: de varkenspest, de vogelgriep en twee jaren corona zorgden ervoor dat er niet gestart mocht worden in Nederweert-Eind.

De allereerste keer voerden de routes richting landgoed het Kruis. De schaarse bebouwing en het weidse landschap met een groot aantal veldwegen én de toestemming om er te wandelen zorgden, en nog steeds, voor voldoende ingrediënten voor een mooie tocht. De ontwikkelingen rond de Banen, Sarsven en de Kwegt hebben daaraan eveneens in de voorbije jaren bijgedragen. Maar ook de omgeving van de Moost, de Zoom, Wellensteyn, Houtsberg staan regelmatig op het programma.

Pijlen wijzen de wandelaars de weg. Deze jubileum editie gaat ook weer richting Landgoed het Kruis. De basis hiervan werd gelegd doordat de bekende Bollen Jan uit Weert samen met de latere Heidemij in 1915 begon met het ontginnen van 350 ha moerasgrond.

De lopers van de langste afstanden tikken nog net Buurtschap Caluna aan, liggend in een bosrijke omgeving met aangrenzende natuurgebieden als de Groote Moost, de Waterbloem, het Spaanse Bos en Nederpeel-Grave.

In de nabijheid ligt buurtschap de Hollander. Je vindt er nog restanten van heide, vennen en oude turfkuilen evenals twee oude "peelbanen", doorsneden door de Neerpeelbeek, Roggelsebeek en Visschensteert.

De lopers op de andere afstanden blijven wat dichter bij huis, maar allemaal zullen ze kunnen genieten van de grote variatie aan flora en fauna in de slootkanten en bermen, rond de vennen en de natte weilanden. De randen daarvan zijn vaak prima begaanbaar. Niet alleen uitgelezen verbindingszones voor dieren en planten, maar zeker ook voor wandelaars. Kortom, ideaal voor deze lentetocht.

Een goede verzorging onderweg zal ook in deze jubileumeditie niet ontbreken. Op de controle- en verzorgingsposten kunnen de deelnemers gratis gebruik maken van de toiletten en er wordt koffie, thee, soep, broodjes en vlaai aangeboden tegen wandelvriendelijke prijzen. Op de laatste post bij de finish kunnen de wandelboekjes desgewenst worden voorzien van het verenigingsstempel van Wandelcomité Eendracht of de stickers gekocht.

Start en finish is in Zaal Van Nieuwenhoven, Pastoor Maesplein 1, 6034 TE, Nederweert-Eind.

Wandeltocht “Het Kruis” wordt dit jaar voor de dertigste keer georganiseerd. Ongeacht of u een geoefende wandelaar bent of niet, er is altijd wel een afstand die bij u past. Wandelcomité Eendracht heet u graag welkom op 14 april 2024 vanaf 7.30u. in Nederweert-Eind.