Robert Martens

Column: Kerstlampjes door Robert Martens

We reden begin november in een dorp en zagen dat er al een kerstboom stond. Mag dat eigenlijk wel. Ik heb het maar eens gegoogeld en dan blijkt dat de kerstperiode pas op 21 december begint. Maar ook lees ik dat het inmiddels gebruikelijk is dat na sinterklaas al de kerstboom wordt gezet. En blijkbaar apen we de Amerikanen steeds meer na. Die beginnen vaak al na Halloween of t\Thanksgiving om het huis in kerstsfeer te brengen. Op tv zie ik dan ook al de eerste uiteraard Amerikaanse zoetsappige kerstfilms voorbij komen.

Deskundigen roepen dan dat we ons in een wereld vol stress en angst graag associëren met dingen die ons blij maken. En kerstverlichting maakt ons blijkbaar blij en roept sterke gevoelens op van een leuke jeugd. Daarom halen we een kerstboom en kerstverlichting in huis. Door de kerstboom vroeg op te zetten en de kerstversiering op te hangen verlengen we die blijdschap met een paar weken.

Ik denk dat deze redenering wel klopt. De kerstboom, de kerstversiering maar ook de geur doet mij in ieder geval terug denken aan de kerstdagen en kerstvakantie van mijn jeugd. Ik denk daar met veel genoegen aan terug. Was het toen niet zo dat het ook ieder jaar sneeuwde en wij met warme chocomel voor de kachel zaten of is mijn geheugen toch minder goed. In ieder geval was het wel altijd gezellig.  

Hoe dan ook het was wel een lichtpunt in de donkere dagen rond kerst. Want waar we in de zomer met haar zwoele avonden tot elf uur kunnen genieten van de laatste zonnestralen moeten we rond de kerst al s middags rond vijf uur naar binnen en de lampen aanmaken.

En tegenwoordig zie je die andere sfeer ook terugkomen op straat. Winkeliers weten drommels goed dat een aangename sfeer tot meer aankopen leidt.

Daarom zie je steeds mooiere kerstverlichting in onze winkelstraten. En sinds ze in China goedkoop kerstversiering kunnen produceren zie je ook bij steeds meer huizen de kerstlampjes in allerlei vormen in de tuin.

Van rendieren, kerstmannen, kerstbomen tot compleet verlichte tuinen en woningen het kan soms niet gek genoeg En dan wordt er gesproken dat er te weinig electriciteitscapaciteit is voor nieuwe huizen en bedrijven. Dat zou je toch niet denken als je de kerstlampjes overal ziet branden.

Maar ik hoop dat u zich niet gek laat maken door die Amerikanen. Wij houden toch vast aan ons heel bijzonder en echt Nederlands sinterklaasfeest. Dus ik neem aan dat u ook de kerstboom pas naar binnen haalt en de kerstversiering ophangt als de goede Sint op 6 december met zijn boot onderweg is naar Spanje. Want hoeveel vreugde en blijdschap kerstlampjes ook brengen als ze van 7 december tot 6 januari gebrand hebben dan is het voor mij voldoende geweest en kunnen ze weer naar de zolder tot 7 december volgend jaar.