Fotowedstrijd: Peter Amkreutz wint met sfeervolle zwart-witfoto

Thorn -Gemeente Maasgouw

Een sfeervolle zwart-witfoto van het ‘monument voor de muziek’ is door de jury uitgeroepen tot de beste inzending van de fotowedstrijd waarin de Stichting Thorn Metronoom op zoek ging naar beelden van ‘het andere Thorn’. De foto is gemaakt door Peter Amkreutz.

Juryvoorzitter Will Verheesen  prijst het beeld in het juryverslag: “Het is niet zomaar een foto van dit monument; de kijker ziet maar een gedeelte en de rest wordt getoond door de schaduw. De schaduw valt precies goed en dit is een prachtige manier om dit monument te tonen”, zo verwoordt hij het oordeel van de jury.

De tweede prijs is gewonnen door Jo Erens. Zijn foto “is een vrolijke opname; bij de Maas gemaakt. Het zijn mensen die een duik hebben genomen en hun kleding hebben opgehangen aan het hek. Als je het hekwerk volgt kom je bij de zwemmers uit. Bij deze opname kan de kijker zijn/haar fantasie de vrije loop laten.” Volgens voorzitter Verheesen heeft de jury lang moeten discussiëren om te bepalen welke van de twee foto’s uiteindelijk de hoofdprijs - een geldbedrag van 150 euro - zou krijgen.

De derde prijs gaat naar een foto van René Broens. Hij maakte volgens de jury “een mooie sfeerfoto van een visser op de steiger bij de Maas in de vroege ochtend. De sfeer is bepalend in deze foto. De donkere omgeving met een mooie lichtinval achter de visser is erg fraai.”

In totaal stuurden 75 fotografen uit Nederland en België meerdere foto’s van het ‘andere Thorn’ in. Dat betekende dat de jury - naast Verheesen bestaande uit Ad Meeuwis, Niels Bots en Hans Sweegers - ruim driehonderd foto’s moest beoordelen.

De prijsuitreiking zou eigenlijk zondagmiddag plaatsvinden in ‘De Boerderij’, het voormalige atelier van kunstenaar Ad Maas aan de Trippaardstraat 5 in Thorn. De bijeenkomst werd vanwege de opnieuw stijgende coronacijfers afgeblazen. De tien best beoordeelde foto’s zijn echter - zeker tot en met 12 december - wel gewoon te bekijken in De Boerderij. Deze topfoto’s zijn door mede-jurylid en fotograaf Hans Sweegers op groot formaat afgedrukt en staan opgesteld op ‘ezels’ die door de Fotobond Afdeling Limburg ter beschikking zijn gesteld. Bij de expositie worden de coronaregels uiteraard gerespecteerd.

Meer informatie over de wedstrijd en het wedstrijdreglement zijn te vinden op www.thornmetronoom.nl.