Het museum komt naar u toe!

Klooster van de zusters Birgittinessen Maasstraat 17 Weert.

Conservator John van Cauteren van het Gemeentemuseum Weert is onder andere gespecialiseerd in kerkelijk edelsmeedwerk. Op donderdagavond 19 september staat liturgisch vaatwerk uit de museumcollectie van Weert centraal. Het museum beschikt over een hoogwaardige collectie liturgisch zilver uit vijf eeuwen. Qua omvang is het de grootste verzameling uit de provincie.

 

Kerkelijk zilver

Tijdens de lezing zijn diverse, met name wat kleinere voorwerpen uit de museumcollectie te zien. Aan de hand daarvan worden alle aspecten rond dit fascinerend deelgebied van de kunstgeschiedenis belicht. Het gaat om herkomst, het gebruik van modellen, de diverse soorten objecten en hun (stijl)geschiedenis.

Ook worden zilverkeuring door de eeuwen heen, gebruik, onderhoud en restauratie besproken. De technische aspecten zoals bijvoorbeeld het vergulden, verschillende versieringstechnieken zoals drijfwerk en graveren, email, evenals het verschil tussen handgesmede objecten en ‘fabriekswerk’ worden behandeld. U kunt de diverse objecten van heel dichtbij bekijken.

Uiteraard is er na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.

 

Spreker

De spreker is John van Cauteren (Heerlen, 1957), conservator van het Gemeentemuseum Weert. Hij studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij studeerde af op de middeleeuwse kerkschat van de Dom te Utrecht, lokale kerkgeschiedenis en museologie.

Al ver voor zijn studie was hij geïnteresseerd in religieuze kunst, een interesse die tijdens de studie en daarna alleen maar groter werd. Hij publiceerde onder andere over middeleeuwse kerkschatten, religieus edelsmeedwerk en schilder- en beeldhouwkunst. Daarnaast schreef hij (nog steeds verkrijgbare) kerkgidsen voor de voormalige abdijkerk van Thorn en de stiftkerk van Susteren.

Locatie

De lezing vindt plaats in het klooster van de zusters Birgittinessen aan de Maasstraat 17 in Weert. Er is koffie en thee vanaf 19.15 uur en de lezing start om 19.30 uur. De avond duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen aan de spreker.

Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van de Broederschap Weert en het Dekenaal Processiecomité. Vrije entree en geïnteresseerden zijn van harte welkom!

 

 

www.broederschapweert.nl

In 1404 werd in Weert een Broederschap opgericht om de devotie tot Maria te bevorderen. Deze devotie kwam tot hoogbloei in de 18e eeuw rondom het Miraculeuse Beeld van Onse Lieve Vrouwe te Weert, die ook vereerd werd onder de titel "Onze Lieve Vrouw van Bijstand". Het wonderbeeld werd vereerd in de dekenale stadskerk van Weert (gebouwd in 1456), toegewijd aan Sint Martinus en kreeg de toevoeging: Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Weert.


Op 1 mei 1996 is de Venerabele "Broederschap van de Miraculeuse Onse Lieve Vrouwe tot Weert" van 1404 heropgericht. Haar doelstelling is de bijzondere verering van "Onse Lieve Vrouwe tot Weert" te bevorderen en tevens de titel van Bijstand waaronder Zij in Weert wordt vereerd, te actualiseren en in de praktijk te brengen. De Broederschap loopt mee in processies in Nederland en België. In december houdt zij een kerstpakkettenactie voor Voedselbank Weert. Naast via de website is de Broederschap te vinden op Facebook op de pagina Broederschap Weert.

 

Wordt donateur voor € 10 per jaar

U kunt donateur van de Venerabele Broederschap worden door een e-mail met uw naam en adres te sturen naar info@broederschapweert.nl. U betaalt slechts € 10 per jaar (meer mag natuurlijk ook): rekeningnummer NL55 RABO 0176 9861 38 ten name van de Broederschap in Weert.

 

www.martinusmonument.nl

De Stichting Martinus Monument is in 1971 opgericht door een aantal Weertenaren met als doel de rijksmonumentale St Martinuskerk te behouden voor de stad Weert voor de nabije en verre toekomst. De St Martinuskerk in Weert is een top 100 monument.