Het Jozefhuis is al vele jaren een begrip in de Roggelse gemeenschap. Met veel enthousiasme en liefde zorgen vrijwilligers ervoor dat een groot aantal ouderen, veelal uit Roggel, Neer en Heibloem, kan genieten van een aangenaam verblijf. Deze dagopvang wil haar bezoekers een ‘warm bad’ en veilige thuissituatie bieden. Een plek waar ouderen en mindervalide mensen terecht kunnen voor een gezellig samenzijn en een variëteit aan activiteiten.
Het was in 1982 dat door toenmalig wijkverpleegkundige Pieter van der Hooft en het bestuur van wat destijds het Groene Kruis heette, het idee geopperd werd om in het oude Groen Kruisgebouw gehandicapten en oudere mensen op te vangen. Van der Hooft constateerde tijdens zijn werk dat er onder deze mensen veel eenzaamheid was. Ook zag hij dat mantelzorgers overbelast raakten. Als er opvang zou komen zouden deze mensen ontzorgd kunnen worden.
Aanpakken
Wie de regio kent weet dat ze in Roggel wel van aanpakken houden. Op 26 mei 1983 mocht het Jozefhuis dan ook al haar eerste gasten ontvangen. In het begin was het Jozefhuis alleen op dinsdag en donderdag geopend. Tegenwoordig kunnen mensen er van dinsdag tot en met vrijdag terecht. In 1997 werd nog een verbouwing afgerond die het Jozefhuis aangepaste toiletten, rustkamers met bedden, een nieuwe keuken en een hobbyruimte opleverde. Hier wordt onder meer riet gevlochten tot mandjes. Creatieve vrijwilligers begeleiden gasten verder met het maken van onder meer dienbladen, etagères of poppenwagens. Op de vrijdagochtend dat de regio zich schrap zet voor de grillen van moeder Maas, zitten we in deze ruimte met Huib Salimans en Truus Crins, beiden bestuurslid van de Stichting Dagopvang Jozefhuis.
Bevlogen
‘In maart 2020 vertrok de vorige voorzitter, Nico van Zundert, bij het bereiken van de 75-jarige leeftijd. Toen ben ik benaderd om hem op te volgen’ vertelt Huib. Truus, die een verpleegkundige achtergrond heeft, werd een half jaar eerder al door Van Zundert gevraagd om in het bestuur plaats te nemen. ‘Oprichter Van der Hooft is een echte idealist’ weet zij. ‘Zo is hij ook de oprichter van het hospice in Weert. Het was de tijd dat het Groene Kruis vanuit regio’s ging werken, in plaats van vanuit de wijken. Ze moesten dus van die wijkgebouwen af. Pieter heeft, bevlogen als hij was, meteen deze mogelijkheid voor Roggel gezien.’ Truus is weliswaar met een Roggelnaar getrouwd, maar het mooie Maastrichts is nog duidelijk hoorbaar in haar dialect. Huib is geboren en getogen in het dorp. ‘In dit gebouw ben ik als baby waarschijnlijk nog gewogen, want hier zat het consultatiebureau. Nu hangen er hamers, tangen en vijlen aan de muur’ stelt hij lachend vast.
Beeld
Het beeld heerst nog wel eens dat activiteiten voor deze doelgroep vooral uit kaarten en spelletjes bestaan. Dat is voor een deel natuurlijk ook zo, maar er gebeurt veel meer. Het gereedschap in de gespreksruimte duidt daar al op. Maar ook wandelen, gymnastiek en persoonlijke verzorging zoals het scrubben van handen staan op het programma. Ook mannen hebben daar interesse in, bezweert Truus. Er zijn uiteraard ook gewoon gezellige activiteiten: het ‘buurten’ met de bewoners of dorpsbewoners die geregeld binnenlopen of terrasbezoek van de plaatselijke horeca. Op de planning staan binnenkort verder een huifkartocht en een High Tea. Ontspanning is er ook genoeg: tijd om de kant te lezen of de Ipad te gebruiken voor het terugkijken van een tv-uitzending of het kijken op YouTube. Daarnaast is het uiteraard een echte sportzomer, dus evenementen als de Olympische Spelen staan ook volop in de aandacht.
Uitkomst
Een gewone, huiselijke sfeer. Dat is dan ook wat het Jozefhuis nastreeft. Het bevorderen en in stand houden van sociale contacten en activiteiten. Het is zó belangrijk voor mensen die ouder worden en vaak alleen wonen. Een uitkomst tevens, voor mensen die mogelijk op termijn worden opgenomen in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Of voor mensen die nog in het ziekenhuis liggen omdat de thuissituatie, in combinatie met de professionele zorg, nog onvoldoende mogelijkheden biedt. Tussenkomst van het Jozefhuis opent dan deuren. De Stichting Dagopvang Jozefhuis draagt de verantwoording voor de voorziening, die gesubsidieerd wordt door de gemeente Leudal. Plaatselijke vrijwilligers zorgen voor de hulp die in vele vormen nodig is. Tegelijkertijd is professionele zorg van de Zorggroep, huisartsen (om de hoek) en priesters beschikbaar
Besparing
‘Kijk, dagopvang is in feite een gemeentelijke taak’ legt Huib uit. Maar doordat wij dit uitvoeren hebben ze een behoorlijke besparing. Realiseer je dat hier in totaal ongeveer 75 vrijwilligers werken. Natuurlijk niet allemaal tegelijk, maar toch. Hier wordt een warme maaltijd geserveerd, hoewel er ook een mogelijkheid is om alleen in de namiddag te komen. We vragen een bijdrage van 8,50 euro voor een hele dag inclusief die maaltijd en 3,50 voor alleen de middag. En dat is dan nog eens allemaal inclusief taxivervoer – wanneer nodig – en op z’n tijd een kop koffie of thee.’
De vraag die voor de hand ligt is dan natuurlijk of dit initiatief dan ook niet tot voorbeeld zou kunnen dienen voor andere dorpen en gemeentes?
‘Zeker’, beaamt Huib.
‘Want het geld dat de gemeente bespaart, kunnen ze dan weer besteden aan andere initiatieven en organisaties.
Maar vooralsnog zou ik me graag willen richten op nog betere lokale samenwerking met die instellingen, die met min of meer dezelfde doelgroep werken, zoals de seniorenvereniging en Naoberzorg. Zodat ze bijvoorbeeld ook meer naar elkaar gaan verwijzen. Die afstemming begint trouwens ook al langzaam op gang te komen.’
Toekomstbestendig
Door corona heeft ook het Jozefhuis enige tijd moeten afschalen. ‘We zijn eigenlijk niet eens zo lang dicht geweest en hebben geen enkele besmetting gehad. We hebben ons dan ook goed aan de voorzorgsmaatregelen gehouden. Maar we zijn blij dat we zelfs weer nieuwe bezoekers welkom kunnen heten. Er is overigens géén medische indicatie nodig’ geeft Truus nog aan. ‘Dat is nog wel eens een misverstand.’
‘Bovendien zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, bij voorkeur tussen 40 en 65 jaar'.’ zegt Huib. ‘Want we willen uiteraard toekomstbestendig blijven. Ik heb daar ook alle vertrouwen in.
Want alles gaat hier onder het motto: alles mag, niets moet. Je hoeft dus niet per se elke week te komen.
Het mag ook eens per twee of vier weken.' Dus als lezers meer willen weten, loop gewoon eens binnen op de Pastoor Schippersstraat 4 of maak een afspraak.’
Bellen kan naar 0475-49.11.05. (dinsdag tot en met vrijdag). Mailen mag ook: team@dagopvangjozefhuis.nl. Meer informatie is verder te vinden op www.dagopvangjozefhuis.nl.