22 feb 2021

Limburgs Kampioenschap slaat i.v.m. corona nog een jaartje over Weer geen levende standbeelden in Thorn

Thorn - Maasgouw

De Stichting Thorn Metronoom heeft met pijn in het hart besloten om ook het levende standbeeldenfestival van 2021 af te gelasten. Het festival, dat sinds enkele jaren tevens het open Limburgs kampioenschap vormt, zou gehouden worden op zondag 23 mei (Eerste Pinksterdag).

Het levende standbeeldenfestival geniet grote bekendheid in de verre omgeving en trekt jaarlijks duizenden mensen naar de oude kern van het Witte Stadje Thorn. Omdat eind mei nog maar een klein deel van de Nederlandse bevolking is ingeënt tegen het coronavirus, verwacht de organisatie dat het onmogelijk is een ‘coronaproof’ evenement neer te zetten. Thorn Metronoom wil de gezondheid van deelnemers en bezoekers niet op het spel zetten. Daarbij komt dat bezoekers optimaal en ongedwongen moeten kunnen genieten van de creaties die staan opgesteld, legt voorzitter Har Bokken uit.

Juist de spontaniteit maakt het festival leuk voor bezoekers en deelnemers. Als je geforceerd moet afdwingen dat mensen afstand houden, krijgt die cruciale spontaniteit geen kans.

Ook in 2020 moest Thorn Metronoom het festival wegens de uitbraak van het coronavirus afblazen. De organisatie heeft dit jaar nog overwogen om het festival naar de herfstmaanden te verplaatsen. Daar is echter niet voor gekozen vanwege de te verwachten agendadruk van uitgestelde festivals, en omdat ToonBeeld Thorn onlosmakelijk is verbonden met Eerste Pinksterdag. Bezoekers maar ook de deelnemende beelden hebben deze dag vaak al lang tevoren rood omcirkeld in hun agenda staan.

In de verwachting - en de hoop - dat het coronavirus in de loop van 2021 écht de kop wordt ingedrukt, richt de organisatie zich nu op het festival van volgend jaar. Dat zal plaatsvinden op 5 juni 2022 vanaf 12.30 uur.