Burgemeester mr. Th. Aquarius richtte in 1921 in Haelen een fanfare op. Als dank voor dit initiatief werd de vereniging
vernoemd naar zijn jongste dochter Philomena. Het inmiddels tot harmonie omgevormde orkest vervult na honderd jaar nog
steeds een spilfunctie in de lokale samenleving.
De fanfare of harmonie had in vroegere tijd, zeker in het zuiden van het land, binnen de lokale dorpsgemeenschap groot aanzien. Aan bestuursleden geen gebrek. Wie uitverkoren was om in slipjas en hoge hoed voorop te lopen als het korps door de straten trok, mocht zich tot de dorpselite rekenen. Zo bestond meer dan de helft van het eerste bestuur van fanfare Philomena uit gemeenteraadsleden.
Al was die functie bij een aantal wellicht vooral bedoeld om een wit voetje te halen bij de burgemeester, die niet alleen oprichter was, maar ook de eerste president en be- schermheer. Om het naar zijn doch- ter Philomena vernoemde korps op weg te helpen, schonk hij bovendien negentien blaasinstrumenten en een paar trommels. Ondanks de ruimhartigheid van de burgervader zat de vereniging in de beginjaren geregeld financieel aan de grond en was ook het repetitiebezoek niet bepaald om over naar huis te schrijven.
Overigens heeft de Haelense harmonie al die honderd jaar beschermheer of -vrouw gehad. Op dit moment wordt deze functie met grote betrokkenheid ingevuld
door Cees Bijloos.
Toename
De omzetting van fanfare naar har- monie in 1955 zorgde voor een toe- name van een groot aantal jeugdige leden die door de uitbreiding van het instrumentarium met klarinet- ten, dwarsfluiten en saxofoons gro- tere interesse kregen in muziek maken.
“De vereniging is bij veel lokale aangelegenheden prominent aanwezig”,
schetst voorzitter Wiel Schreurs de rol van de harmonie in de lokale gemeenschap. “Naast de carnavalsoptocht, de eerste communie, de sacramentsprocessie en het inhalen van Sinterklaas, spelen ensembles al meer dan 30 jaar op kerstavond vanaf de kerktoren. Ook huldigen we inwoners die een koninklijke onderscheiding ten deel is gevallen en luisteren we de schuttersfeesten van de plaatselijke schutterij op.
Deze openbare optredens hebben we op een gegeven moment zelfs aan banden moeten leggen omdat er soms wel twintig keer per jaar een beroep op de harmonie werd gedaan.
Verder organiseerden we voor de Haelense gemeenschap jarenlang vanaf een podium op de vijver van Kasteel Aldenghoor de Vijverfeesten.”
Samenwerking
Harmonie Philomena bestaat mo- menteel uit 76 leden met een har- monieorkest van 43 muzikanten, dat
uitkomt in de derde divisie. De jeugdleden vormen samen met mu- zikanten van zusterverenigingen uit
Heythuysen en Roggel de jeugdhar- monie GJiO (Gezamenlijke Jeugd in Opleiding).
In de afdeling G Junior zijn een opstaporkest, blokfluitgroe- pen en een slagwerkgroep actief.Schreurs: “De harmonie heeft een goede samenwerking met basisschool De Leerlingst waar we ieder
jaar kinderen in de groepen 4, 5 en 6 enthousiast proberen te maken voor de blokfluitgroep en leerlingen in de groepen 7 en 8 om een blaasinstru- menten te bespelen. Verder volgt
de schooljeugd een programma in het kader van de regeling Muziekimpuls.
Samen met de school organiseerden we in 2019 een muziekdag die door corona helaas
geen vervolg heeft gekregen. Ondanks al deze activiteiten valt het niet mee om kinderen te mobiliseren voor de harmonie. Helaas moeten ook wij constateren dat de toeloop de laatste jaren minder wordt.”
Sociale aspect
Philomena voldoet nog altijd aan haar concoursverplichting en streeft er naar dit op eigen kracht
in te vullen. Het bestuur heeft samen met de leden een beleidsplan ontwikkeld met als thema ‘Binden en
boeien met muziek’.
Vragen zoals ‘waar willen we staan?’, ‘hoe komen we daar?’ en ‘wat is daarvoor nodig?’
staan daarin centraal. “Uiteraard staat het beleid voor de borging van de continuïteit van onze vereniging”, licht Schreurs toe. Behalve samen muziek maken gaat bij Philomena ook veel aandacht uit naar het sociale aspect van een muziekvereniging. Meer dan dertig jaar onderhield de harmonie vriendschappelijke banden met zangvereniging Teutonia uit Duitsland. In de loop van de jaren zijn concertreizen gemaakt naar Tsjechië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. Een bijzonder goede relatie is er met harmonie Concordia uit Melick.
Door de contacten tussen beide verenigingen zag Cupido kans zijn slag te slaan, wat resulteerde in
vier huwelijken. “Het feit dat tijdens
de coronapandemie alle leden aan boord zijn gebleven, bewijst dat de harmonie een vrij hechte
samenstelling heeft”, merkt Schreurs op.
Feestprogramma
In januari 2020 is een jubileum- commissie voortvarend aan de slag gegaan om een feestprogramma sa-
men te stellen. Vanwege corona zijn een concertuitvoering met kamer- muziek in kasteel Aldenghoor en een Maestro-concert met zangvereniging Maas en Neergalm inmiddels geschrapt. Het jubileumconcert in juni, een concert in het
stadhuis van Den Haag en een kerstconcert met diverse solisten staan nog op het programma. Mochten
ook deze activiteiten niet door kunnen gaan, dan worden ze verplaatst naar volgend jaar.