Snertwandeling door de Wel en langs de Beek

scoutinggebouw: Tuurkesweg 3 Tungelroy
14 - Jan - 2024 - 10:00 - 14 - Jan - 2024 - 12:30

De gidsen van het IVN zullen samen met u ongeveer 2- 2,5 uur door het gebied wandelen. Na deze prachtige wandeling kunt u bij het scoutinggebouw van de Kardinaal Mindszenty Groep van Tungelroy genieten van een lekkere kop erwtensoep.
 

De Tungelerwallen - plaatselijk bekend als de Wel - is een natuurgebied ten westen van het dorp Tungelroy en maakt deel uit van het Grenspark Kempen~Broek. Het is een voormalig stuifzand- en heidegebied. Hiervan zijn er nog maar een beperkt aantal in Nederland. De naam van het natuurgebied is ontleend aan de zandruggen die nabij Tungelroy liggen. Deze zandwallen zijn niet door mensen opgeworpen maar echt stuifduinen. Door intensieve begrazing en plaggen ontstonden kale plekken in de heide. Daar kreeg de wind vrij spel en kon het zand gaan stuiven. Als het hard waaide zeiden bewoners nabij het gebied: “De Wel is op wèg”. Later werden er bomen aangeplant. Dit waren vooral dennen  omdat deze op het droge zand goed groeiden en als mijnhout gebruikt werden.


De wandeling zal u langs de zandwallen brengen en door de naaldbossen. De hoogteverschillen in het terrein kunt u zelf ervaren. De Wel heeft een bijzondere biotoop, dat heel geschikt is voor bijzondere mossen en korstmossen. Die laten zich in deze tijd van het jaar op zijn mooist zien. Ook zult u langs plekken wandelen waar herstelbeheer wordt toegepast. Hier worden bomen weggehaald om de open heide weer ruimte te geven en de lokale uitsterving van de veldkrekel te voorkomen.
 

De Tungelroyse beek is ongeveer 20 jaar geleden opnieuw ingericht en meandert nu weer door het landschap. Gallowayrunderen en pony’s worden ingezet voor natuurbeheer.
 
Praktische informatie;

 • Draag gepaste kleding en stevige wandelschoenen, laarzen zijn niet nodig.
 • Honden kunnen NIET mee.
 • Aanmelden: tot uiterlijk 11 januari via mail naar website@ivnweert.nl. Geef daarbij het aantal personen aan
 • Adres scoutinggebouw: Tuurkesweg 3 Tungelroy
 • Betaling alleen contant (s.v.p. gepast) bij aanvang van de wandeling.
 • Er geldt een maximum aantal deelnemers
 •  
 • Georganiseerd door: Gidsengroep IVN Weert e.o.        

  Datum:             zondag14 januari          

  Tijd:                 10.00 u.

  Startplaats:       parkeerplaats Natuurmonumenten Wijffelterbroekdijk Tungelroy

  Kosten:            € 3  (= vergoeding voor de erwtensoep)

  Aanmelden:      via mail naar website@ivnweert.nl tot uiterlijk donderdag11 januari

  Contactpersoon Toos Kunnen