“Verhalen van het volk; voor het volk” Ton van Reen vertelt op 15 april volksverhalen in de Bombardon

De Bombardon in Heythuysen
15 - Apr - 2024 - 19:30 - 15 - Apr - 2024 - 22:00

Op uitnodiging van Heemkundevereniging Heitse is de Limburgse schrijver en rasverteller Ton van Reen op maandagavond 15 april in de Bombardon in Heythuysen te gast waar hij op heel eigen wijze boeiende volksverhalen komt vertellen. Aanvang 19.30 uur.

Ton van Reen groeide op in het nabije Panningen, een dorp aan de Peelrand. Hij leerde het vertellen van verhalen van zijn grootmoeder, die bij hem thuis inwoonde. Zij was een dochter van een turfschipper, die de turf uit de Peel naar de grote steden vervoerde. Ze was een geboren vertelster. Elke dag vertelde ze aan Ton verhalen over vroeger, over bokkenrijders, weerwolven, heksen, kabouters, vuurmannen en zo meer. Geen wonder dat deze figuren uit de volksverhalen, en vooral die uit de Peelstreek, vaak terugkeren in zijn boeken en in zijn verhalen.         

90 titels!

Ton van Reen schrijft romans, jeugdromans en kinderboeken. In totaal zijn het nu bijna negentig titels! Zijn bekendste boek voor de jeugd is ongetwijfeld ‘De bende van de bokkenrijders’ dat verfilmd werd tot een tv-serie die werd bekroond als de beste Europese jeugdserie. Een ander bekend boek is ‘Gestolen jeugd’ dat gaat over kinderen die opgroeien tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn kinderboek ‘Het kolenvisje’ gaat over de geschiedenis van de mijn en de mijnwerkers. ‘Vlucht voor het vuur’ gaat over de heksenvervolging in Limburg. Onlangs verscheen ‘De lichtverkoper’, een roman over de negentiende eeuw met als thema  kinderarbeid. 

Ton van Reen schreef ook vele theaterteksten, televisiespelen en luisterspelen, waarvan de meeste ook in boekvorm zijn verschenen, zoals ‘Heksenwaan’ dat hij schreef voor het witte stadje Thorn bij het duizendjarig bestaan. Ook werkte hij mee aan scenario’s voor onder meer de bekende tv-serie ‘De partizanen’. 

Kortom Ton van Reen is een van de literaire toppers uit onze provincie die het publiek met zijn mooie verhalen zeker weet te boeien.

Meer over Ton van Reen is te vinden op www.tonvanreen.nl

Volksverhalen door Ton van Reen op maandagavond 15 april 19.30 in Cultuurpodium De Bombardon in Heythuysen. Entree 2,50 euro en gratis toegankelijk voor leden van Heemkundevereniging Heitse.