1 aug 2020ColumnsRobert Martens

Column: Help mijn man is noodgedwongen klusser, door Robert Martens

Midden Limburg

In februari bespraken mijn vrouw en ik onze vakantieplannen. We hadden zelfs al een paar vakantiehuizen in Italië op het oog. Maar de berichten over corona waren toen al verontrustend genoeg om toch nog maar niet te boeken. Achteraf gezien ben ik daar eigenlijk toch wel blij om.

Tsja en dan ben je dus in plaats van op vakantie noodgedwongen klusser in eigen huis. Want als je een tijdje een eigen huis hebt dan is er een lange lijst van klusjes ontstaan. Klussen die je ooit zou gaan doen als je daar tijd voor kreeg. En ik kon aan mijn vrouw niet meer uitleggen dat ik met drie weken vrij en geen vakantieplannen geen tijd had om die klussen eens op te pakken. Dus ik sta nu te schilderen, te zagen, te boren, te schroeven en te spijkeren. Mijn klusstrategie is dat ik achter in de tuin begin en dan zo naar voren werk. Daarbij pak ik alle klussen op die ik tegenkom. Als ik deze column schrijf ben ik al aangekomen in onze woning waar sommige klussen al echt 25 jaar wachten om afgemaakt te worden.  Nou ben ik ook nog niet zo’n super handige klusser dus gelukkig heb ik drie weken vakantie om alles af te maken.

En onder het klussen hoor ik op de radio dat toch wel heel veel mensen aan het twijfelen zijn over hoe de vakantie door te brengen. Blijkbaar zit de schrik er bij veel Nederlands toch goed in want veel mensen blijven thuis of gaan in onze buurlanden op vakantie. Ook hoor ik in mijn omgeving dat veel mensen kiezen voor dagtochtjes of korte vakanties van enkele dagen.

Opvallend vind ik dat ik andere jaren vaak hoor dat mensen op vakantie gaan omdat ze dat nodig hebben of verdiend hebben. Zelf heb ik normaal ook de drang om minimaal 1 keer per jaar op vakantie in het buitenland te gaan. Ik geniet dan altijd volop van de andere omgeving, een andere cultuur en een andere samenleving. Zo kan ik er echt van genieten om s morgens vroeg in Italië of Zuid-Frankrijk ergens op een terras te zitten met een plaatselijke koffie en broodje en te kijken hoe zo’n dorpje ontwaakt. Lezend in een boek in de steeds warmer wordende zon is dit het beste begin van een vakantiedag.

Onlangs heb ik ontdekt dat het best makkelijk is om zelf een latte macchiato te maken.

En dus zit ik nu s morgens vroeg met een boek onder de eigen terrasoverkapping met mijn zelf gemaakte latte macchiato te genieten van mijn eigen tuin. En eigenlijk is dat ook wel goed. Het scheelt in ieder geval twee lange reisdagen in een auto en twee dagen om daar weer van bij te komen.  Dus eigenlijk heb ik ook nog vier extra vakantiedagen. Ik heb daardoor zelfs nog tijd om naast te klussen leuke dingen te doen in de vakantie. Gelukkig is het dit jaar weer eens een normale Nederlandse zomer. En die afwisseling van zonnige dagen met dagen die bewolkt zijn bevalt mij wel. Beter dan die hete zomers van 2017 en 2018.

Er is er maar één die last heeft van mijn thuisvakantie en dat is Renzo onze hond.

Want ik vanaf half maart zat ik al veel thuis maar toen moest ik nog werken. Maar nu ik vrij heb kan ik nog meer tijd besteden aan de hond. De poten van Renzo zijn van het vele wandelen en langs de fiets rennen al bijna tot halverwege afgesleten. Steeds vaker ligt hij van pampus op zijn deken. Die zal dus wel blij zijn als ik weer aan het werk ga.

Als ik dit schrijf heb ik nog een week vakantie voor de boeg. De lijst met klussen neemt zienderogen af. En misschien is dat ook wel een hele goeie smoes om volgend jaar, als er hopelijk geen beperkingen meer zijn,  weer in het buitenland op vakantie te gaan want dan is er niks meer te klussen. Ik wens u een fijne vakantie waar u ook bent of wat u in de vakantie ook doet. Zorg er in ieder geval voor dat uw accu weer voor minimaal een jaar is opgeladen.

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.