24 okt 2019ColumnsRobert Martens

Column Robert Martens: Herfst

Leudal

Door de provincie Limburg is in 2016 een natuurvisie gepresenteerd. Daarin wordt de natuur in hokjes ingedeeld. Onderscheiden worden natura 2000 gebieden en goud, zilver en brons groene natuurgebieden.

Bijna ieder dag mag ik naar mijn werk fietsen door het Leudal. Een prachtig natuurgebied in Midden Limburg. De laatste dagen kan ik niet meer zien of het nu een goud, zilver of brons groen natuurgebied is. Met nog steeds heel veel zon licht is het een feest om daar te mogen fietsen. De bomen beginnen hun prachtige herfsttooi te krijgen. De bladeren zijn groen, zilver, goud, brons, rood, bruin of geel.

Kortom ik kan die kleurenpracht niet indelen in een hokje.

Misschien zijn die fantastische gekleurde bomen wel de belangrijkste reden dat ik zo geniet van de herfst. Terwijl de herfst eigenlijk een seizoen van aftakeling is doet de natuur dat op een hele mooie manier. Met naast het kleurenpallet in de bomen ook allerlei soorten paddenstoelen. Paddenstoelen in alle kleuren en vormen. Maar ook met een eigen herfstgeur. Ik weet niet of u dat ook heeft maar ik vind dat ieder jaargetijde zijn eigen geur heeft. En in de herfst is dat voor mij de geur van natte bladeren maar ook nog een bepaalde frisse geur van de bomen en planten. Maar ook wel na een wandeling de geur van warme chocomel op een terras waar je nog goed kunt zitten in de herfstzon. Je hoeft daar ook niet meer om je heen te slaan. Want die vervelende vliegen, wespen, bijen, muggen enz. zijn weg. Ook de temperatuur is weer gewoon aangenaam. Met nog steeds heel vaak een zon die voldoende opwarming geeft is het nu op elk moment van de dag een genot om te mogen wandelen of fietsen. Afgelopen zomer hebben we regelmatig verzucht dat het qua temperatuur wel minder kon en zie in de herfst is het dan ook 15 graden koeler.

Jammer is wel dat het langzaam maar zeker iedere dag een beetje langer donker wordt. De dagen lijken daarom korter te worden. De lange avonden buiten zitten zijn er niet meer bij. Maar de avonden binnen doorbrengen heeft toch ook wel wat. Knus op de bank en weer kijken naar de nieuwe afleveringen van series op tv die de heel zomer niet te zien waren. Weer kaarsen aan en de open haard om het knus te maken. En niet te vergeten weer tijd om samen spellen te doen. En voordeel is dat je schuldig voelen omdat je uitslaapt terwijl het zon “prachtige zonnige dag is hoeft niet meer. De dag begint gewoon zo laat dat je gewoon kunt uitslapen. En trouwens je wordt ook niet meer door overmatige zweten uit bed gedreven. Het plakkerig slapen is dus voorbij en daarom slapen we ook nog langer en beter.

Ons eten en drinken wordt ook anders in de herfst. Waar we in de zomer niet genoeg kunnen krijgen van koud water warmen we dit in de herfst liever op. Ook de lekkere zomer salades zijn in de herfst om de een of andere reden toch weer minder lekker. We stappen langzamerhand over op de warme gerechten. De geur van stamppot en stoofvlees vullen weer menig keuken de komende tijd.

Waar het in de zomer niet op kan van allerlei activiteiten waar je naar toe moet neemt dat in de herfst langzaam af. Langzamerhand gaan we meer naar binnen met zijn allen.

In de herfst krijg je daarom ook meer “me time”.

Meer tijd voor je zelf.

En dat in de beste tijd van het jaar.

En het allermooiste is volgend jaar krijgen we weer een herfst

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.