ColumnsAnoniem

"Groene" Column: Schaduwrijk door Rosemarie Neuen

Midden Limburg

We hebben dit jaar nog geen lange hittegolf hoeven te verduren, maar we weten allemaal dat hoge temperaturen een behoorlijke impact hebben op ons doen en laten. En niet enkel op dat van ons. De natuur lijdt eronder en ook onze dieren zijn geen liefhebbers van niet aflatende hitte. Vaak voelen zij beter aan dan ons mensen dat ze de warme middagzon moeten vermijden. Helaas krijgen ze daar niet altijd de kans voor.

Als ik rondrijd door de regio zie ik meer voorbeelden van weilanden zonder schaduw dan van weilanden met.

Ik ben niet de enigste die zich hierover opwindt. Op sociale media zie ik tijdens warme dagen vaak dezelfde klachten voorbijkomen.

 Het meest schrijnende voorbeeld dat ik hiervan ooit zag, staat nog steeds op mijn netvlies gebrand. Een pony had zich vrijwel plat tegen de muur gedrukt om nog net te kunnen profiteren van de schaduw van een overhangende dakrand. Of onlangs nog, een groepje pony’s onder de schaduw van één kleine boom. Lieve mede-diereneigenaren, dat moet toch beter kunnen?

In het dagelijkse leven beschermen we onszelf tegen de zon met parasols, zonnebrandcrème, hoofddeksels en zonnebrillen. En het is natuurlijk altijd fijn om onder de schaduw van een grote boom te zitten. Ik weet dat onder mensen zich ook echte zonaanbidders bevinden, maar dieren (vaak voorzien van een vachtje) hebben weinig behoefte aan een bruin kleurtje. Ze willen juist graag weg uit de brandende zon - het is niet voor niets dat een oase altijd wordt uitgebeeld als een plek met water én palmbomen. Het is een rustplaats voor de oververhitte reiziger (vaak inclusief kameel), gered van uitdroging en oververhitting door dit paradijs midden in de woestijn. Onze weidedieren hier verdienen ook zo’n oase.

 

De argumenten voor het ‘boomvrij’ houden van een weiland, hebben vaak te maken met de kwaliteit van het grasland. Het is makkelijk te onderhouden zonder ‘overlast’ van schaduw, boomwortels en vallende bladeren. Nu de zomers echter steeds warmer worden en langer duren, wordt het tijd de inrichting van onze weilanden aan te passen. Een weiland hoeft lang niet altijd een groen biljartlaken te zijn. Google maar eens op paddockparadijs.

 Wil of kan je echt geen boom in je weiland plaatsen? Denk dan misschien eens aan een schuilhut waar de dieren verkoeling kunnen zoeken. Alle soorten schaduw werken als toevluchtsoord voor de brandende zon. Het voordeel van een boom is echter dat deze tegelijkertijd als een levende en natuurlijke airconditioning werkt. En je kan sowieso nooit genoeg bomen hebben. Bovendien zorgt een boom niet alleen voor verkoeling en schaduw, maar biedt tegelijkertijd ook een huis aan talloze andere dieren en insecten. Een oase in je weiland, wat wil je als dier en mens nog meer? In het najaar is het weer bomenplanttijd. Ik verheug me nu al op de lommerrijke weilanden van de nabije toekomst.

 

Rosemarie Neuen (1979) is van huis uit journalist, maar heeft zich de laatste tijd met haar bedrijf Schrijfroos toegelegd op storytelling. Het vertellen van verhalen op alle mogelijke manieren. Haar bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar duurzaamheid. Ze wilt de wereld graag een beetje beter en groener maken. Voor Leudal Energie verzorgt ze de communicatie. Meer weten? Kijk op: https://schrijfroos.nl