6 feb 2019ColumnsQuirien van Haelen

Reüniestress

Haelen

Sinds enkele maanden loop ik bij de therapeut met reüniestress. Ik ben nog nooit op een reünie geweest, maar over een dag of tweehonderdnogwat wordt het 100-jarig jubileum van Sint Ursula Horn en Heythuysen gevierd. Zat u er ook ooit? Heeft u zich al aangemeld voor de reünie? Nou, ik wel dus! Ik heb me vorig jaar online ingeschreven voor de reünie van de eeuw, maar nu heb ik serieuze reüniestress.

 

Laten we zeggen dat ik geen model-leerling was en de confrontatie met oud-klasgenoten en -docenten baart me wat zorgen. Volgens mijn vriend R. met wie ik samen in havo 4 klas zat, is het in mijn geval helemaal niet zo vreemd dat zo’n grote reünie stress oplevert. Hij zegt dat het niet alleen een ontmoeting is met klasgenoten die ik lang niet gezien hebt, maar vooral een confrontatie met mezelf. ‘Je wordt vooral geconfronteerd met de tijd die is verstreken en de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt.’


In de klas blonk hij zeker niet uit, maar op reüniegebied is hij heel slim. ‘Die ontwikkeling valt in jouw geval misschien wat tegen en daar maak je je nu wat druk om,’ herhaalt hij regelmatig. ‘Dat valt toch wel mee,’ probeerde ik de eerste keer tegen te werpen, maar hij had zijn huiswerk gedaan en liet me wat LinkedIn-profielen van andere oud-klasgenoten zien. Vrijwel iedereen is astronaut, profvoetballer of uitvinder geworden.

‘Maar ik ben er echt trots op dat ik docent ben en lerarenopleider,’ sputterde ik nog tegen, ‘en ik heb een column in Hallo.’ R. lachte en schudde zijn hoofd.

‘Vraag nou op die reünie maar gewoon aan de anderen wat zij tegenwoordig doen, dan kun je jouw falen een beetje omzeilen.’

 

Volgens hem maken mensen die je lang niet gezien hebben trouwens eerst vooral opmerkingen over je uiterlijk. ‘In jouw geval zullen de meeste reüniebezoekers iets zeggen over de verschuiving van je haargrens en over het feit dat je zeker twintig kilo te zwaar bent,’ zei hij tijdens een avondje in de kroeg. Gelukkig is R. ook heel praktisch ingesteld. ‘Je kunt je daar nu nog wel 200 dagen druk om maken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon eens van de bank afkomen en een stukje gaan rennen.’ Om de twee dagen slof ik tien kilometer op mijn Assics door het bos, maar de gewichtsafname laat nog even op zich wachten. Volgens hem is het een kwestie van doorzetten, want afvallen kan iedereen. ‘Dat moet zelfs jou lukken.’

 

Afgelopen week hadden we het over mijn presentatie op de reünieavond zelf. Dat is zijn vakgebied, hij adviseert leiders. ‘Er moet wel echt iemand staan,’ zegt hij steeds. Hij heeft me verzekerd dat het belangrijk is om een outfit te dragen waar ik me goed in voel, want ‘dan respecteer je jezelf en anderen.’ Daarom vindt hij ook dat ik mijn Uggs aan moet. ‘Dat zijn nou eenmaal de schoenen die je thuis ook altijd draagt. Dan aard je veel makkelijker, dan sta je veel meer in je kracht,’ zegt hij. Ik doe het maar gewoon, hij heeft ervoor geleerd.  

 

In februari werken we samen aan het op gang houden van een gesprek. Gesprekken gaande houden is immers nooit mijn sterkste punt geweest en daarnaast drink ik bovendien meestal te snel door waardoor ik onverstaanbaar word. Ik moet van hem oefenen op plekken waar men me niet echt kent. Bij het jubileumweekend van de Sjansemaekers (6x11) ging het al mis. Terwijl ik undercover verkleed als Roggelnaar oude herinneringen ophaalde, kreeg ik zoveel bier aangeboden dat ik al om 21.11 uur met een dubbele tong in de taxi naar huis zat. Bij de Vreigelprinsessendisco (1x11) ga ik het opnieuw proberen en als dat niks wordt, fiets ik naar het jubileumweekend (3x11) van de Sjaopswei uit Horn. Ik heb op de website zoveel oude verhalen gevonden dat dat bezoek wel een succes moet worden. Ik ga die gesprekken met gemak op gang houden.

 

Ik begin met steeds meer te verheugen op de reünie van de parel der Hornerhei. Eindelijk kan ik al die profvoetballers bij wie ik vroeger in de klas zat om een selfie vragen en kan ik van al die astronauten horen hoe mooi het op Mars is. Welke belangrijke uitvindingen zouden de uitvinders gedaan hebben? Als de reünie toch tegenvalt, is er nog niks verloren.  Met mijn Uggs aan heb ik in elk geval warme voeten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.