29 jun 2022EvenementenPieter Knippenberg

Daar komen de schutters! Na drie jaar knallen de buksen weer op het OLS in Meijel

Meijel / Midden-Limburg

Na een zinderende finale wint Sint Willibrordus Meijel in 2019 het OLS in Sevenum! Feest in Meijel! De Meijelse schutterij mag het OLS van 2022 gaan organiseren. Van corona heeft in juli 2019 nog niemand gehoord. Een half jaar later ziet de wereld er echter heel anders uit. Het OLS van 2020 en 2021 worden vanwege de pandemie geannuleerd. Maar nu is het dan eindelijk weer zover! Op zondag 3 juli mogen de buksen van de 135 deelnemende schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg weer knallen op het OLS en op zaterdag 9 juli vinden de kavelrondes plaats. Aan het eind van die dag is bekend wie de felbegeerde    ‘d’n Um’ mee naar huis mag nemen en het recht heeft het OLS van 2023 te organiseren. Hoe bereiden de schutters uit Haelen, Heythuysen, Leveroy en Heel zich voor op het grootste schuttersevenement van het jaar? Hallo Magazine ging met hen in gesprek.

 

Schutterij Sint Nicolaas Heythuysen             

 

Jos Rijks (66) uit Heythuysen is al 44 jaar lid van schutterij Sint Nicolaas die ongeveer 100 leden groot is. Jos is een echt manusje van alles en hij verricht voor de schutterij heel wat uiteenlopende taken. Zo is hij buksmeester, schutter, muzikant en lid van diverse commissies. Daarnaast fungeert hij ook nog eens als beheerder van het verenigingsgebouw. Volgens Jos bereidt schutterij Sint Nicolaas zich op het OLS voor door in de week voorafgaande aan het OLS met verschillende schutterijen uit de regio onderlinge schietwedstrijden te houden. Omdat de laatste jaren nogal wat wijzigingen in het eerste zestal hebben plaatsgevonden, verwacht Jos Rijks niet dat Sint Nicolaas uit Heythuysen tot de favorieten behoort. Jos Rijks: “Maar je weet het maar nooit. Toen wij in 2002 in Baarlo tweede werden, hadden we het hele voorseizoen slecht geschoten.” De schutters uit Heythuysen hebben er zin in, want het OLS is volgens Rijks altijd gezellig en goed voor de onderlinge band. Mocht Heythuysen winnen dan staan de schutters uit Klein Paries natuurlijk klaar om het OLS te organiseren. Sint Nicolaas organiseerde al vijf maal het OLS in 1889, 1891, 1894, 1902 en voor het laatst in 1949.

Schutterij Sint Agatha Haelen                

 

Ook Schutterij Sint Agatha uit Haelen heeft volgens bestuurslid en schutter Niels Deckers (36) veel zin in het OLS. “Het OLS is een groot feest waar vrienden, bekenden en families elkaar weer treffen,” zegt Deckers.  “Daar genieten wij altijd al enorm van, maar nu na twee jaar corona is het iets waar we extra naar uitkijken.” Niels Deckers rekent ‘zijn’ schutterij niet tot de echte kanshebbers. Deckers: “Als je het realistisch bekijkt, behoren wij daar niet toe. Onze voorbereiding is dit jaar verre van ideaal. We organiseren alle feesten voorafgaand aan het OLS binnen onze bond. Dat betekent dat je als organiserende vereniging niet schiet in de schietwedstrijd. Behoudens het wekelijkse schieten op zaterdag en een intensieve oefenweek voor onze twaalf beste schutters vlak voor het OLS, schieten we dus relatief  weinig in de voorbereiding op het OLS.

Maar je weet nooit hoe het loopt, wij zijn in ieder geval al heel blij als we terug zouden mogen komen op de zaterdag van het tweede weekend.

Zelf het OLS organiseren zou voor onze schutterij met 53 leden een gigantisch karwei zijn. Met steun van de Haelense gemeenschap zou dat echter moeten kunnen lukken.” Schutterij Sint Agatha was ooit in1885 winnaar van het OLS .

 

Schutterij Sint Barbara Leveroy                     

In de jaren zestig van de vorige eeuw behoorde schutterij Sint Barbara uit Leveroy tot de absolute top op het OLS. In 1960, 1962 en 1967 wisten de Leveroyse schutters het OLS te winnen en dat was de schutterij ook al eens gelukt in 1924. Volgens voorzitter Roel Beenders (41), die al dertig jaar lid van de Leveroyse schutterij is, heeft elke schutterij die meedoet kans op de overwinning, Sint Barbara met haar vierendertig leden dus ook. Roel Beenders: “De zes schutters onder de boom, onze buksmeester en de parapluhouder moeten dan wel allemaal een goede dag hebben. Daarbij opgeteld nog wat mooi weer, stalen zenuwen en een portie geluk; dan is van alles mogelijk. Trouwens, meedoen is nog altijd bijna even belangrijk als winnen!” De Leveroyse schutters hebben er zin in weet Beenders:  “Het is mooi dat het OLS gehouden wordt in Meijel, een vereniging uit onze eigen Weerter schuttersbond. We gaan een mooie optocht lopen in Meijel, genieten van de spanning bij de schietboom en hoe dan ook een leuk feestje bouwen in de tent. Ons eerste zestal zal in de weken voor het OLS samen oefenen met het tweede zestal. Door meerdere avonden samen te oefenen en een avond samen te schieten met collega schutters in Wessem, hopen we voldoende voorbereid naar Meijel te gaan.  Mocht Leivere d’n Um weten te winnen, dan zullen wij als dorp zeker in staat het zijn een OLS te organiseren. We hebben al vaker laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn.”

Schutterij Sint Sebastianus Heel

Schutterij Sint Sebastianus uit Heel is met veertig leden net iets groter dan Sint Barbara uit Leveroy. Commandant Ton Abels (64) is blij dat Sint Sebastianus enkele jeugdleden heeft maar er moet volgens hem opgepast worden voor vergrijzing van de vereniging. Abels die niet uit een schuttersfamilie afkomstig is, is al 45 jaar lid van de schutterij. De voorbereidingen voor het OLS liggen in Heel volgens Abels op schema. Abels: “We gaan eerst voor de 2 x 18 en daarna zien we wel hoever we komen. We kijken uit naar het OLS. Voor ons schutters is het OLS het hoogtepunt van het jaar met al die mensen langst de kant die je aanmoedigen tijdens de optocht.” In de lijst van winnaars van het OLS zul je naam Schutterij Sint Sebastianus Heel niet aantreffen. Mochten de Heelse schutters ‘den Aoje Limburger’ winnen, dan is dat de eerste keer in hun bestaan.

 

Het Kinjer OLS; het kleine broertje van het OLS met o.a. basisschool de Kwir uit Neer   

Zeventien schoolschutterijen uit o.a. Neer, Roggel, Hunsel en Wessem hebben zich ingeschreven voor het 16e Kinjer OLS dat op dinsdag 28 juni plaatsvindt in Meijel. Het Kinjer-OLS heeft als doel om kinderen te laten kennismaken met de schutterswereld; een onderdeel van het Limburgs cultureel erfgoed. Door het Kinjer-OLS in te richten als het échte OLS, leren kinderen de schutterij en haar eeuwenoude tradities en gebruiken kennen. Natuurlijk zijn er op het Kinjer OLS ook prijzen te winnen voor bijvoorbeeld de beste houding, de beste yell, het creatiefste vaandel, het creatiefste bordje en natuurlijk voor de schietwedstrijd. De winnende school ontvangt het wisselbeeld ’t Ummeke. 

“Ik mag de commando’s geven en dat vind ik leuk”

Zesentwintig schuttertjes uit Neer openen vanwege de eerste plaats in 2019 de optocht onder leiding van hun commandante Cis Janssen (11) uit groep zeven. “Ik mag de commando’s geven aan onze groep,” zegt Cis, “en dat vind ik heel leuk. Inge Peulen, leerkracht van Basisschool de Kwir, vertelt dat er dit jaar twaalf in plaats van zes kinderen mogen schieten; een pilot. “We schieten met een echte luchtbuks,” vertelt Cis die een kleindochter van een echte Bussen-schut zegt te zijn. “Iedere dinsdagmiddag oefenen wij om zo goed mogelijk te schieten.” De voorbereiding op het OLS gaat echter voor de kinderen nog verder dan enkel oefenen met een buks. De kinderen hebben ook zelf hun uniformen gemaakt. Cis: “Iedere maandag werken we aan de uniformen, ze zijn van echt stof en op  vrijdag oefenen we het marcheren;  we hebben het er best druk mee. ‘t Ummeke staat nu in onze school en dat willen we graag zo houden, maar dan zullen we wel weer moeten winnen!” De Neerse schooljeugd heeft het schieten blijkbaar in de genen. Basisschool de Kwir won het Kinjer OLS al in 2013, 2015 en 2019.

 

We gaan het zien op 3 en 9 juli

De op 30 april ingezegende schietbomen voor het Oud Limburgs Schuttersfeest 2022 in Meijel staan in de grond en door veel vrijwilligers is er heel wat werk verzet om het terrein klaar te stomen voor het aankomende OLS . “Ons streven is om dit jaar een OLS neer te zetten dat iedereen gaat raken,” zegt Hubert Vos, voorzitter van OLS 2022. Welke schutterij dit jaar ‘d’n Um’ mag overnemen van Schutterij St. Willibrordus Meijel zullen we weten na de kavelrondes op zaterdag 9 juli.