Samen redden we levens! Daarom wordt er op donderdagavond 14 juni een informatieavond georganiseerd over reanimatie. Een bijeenkomst voor iedereen die hier meer over wil weten.
Het is tegelijkertijd een kickoff voor de grote Reanimatie Estafette Limburg die op 28 september in Roermond plaatsvindt.
Programma informatiebijeenkomst op 14 juni
Op donderdagavond 14 juni vertellen overlevers en ervaringsdeskundigen hun verhaal. Verder komt er onder andere een cardioloog aan het woord over reanimatieonderwijs en vertellen deelnemers aan reanimatienetwerken over het belang daarvan. En er wordt vooruitgekeken naar de reanimatie-estafette op 28 september.
Locatie: Aula Citaverde College, Jagerstraat 6, Roermond
Tijdstip: ontvangst om 19.00 uur en aanvang om 19.30 uur
Programma: http://www.reanimatie-estafette.nl/reanimatie-estafette-2018/programma/
Reanimatie-estafette op 28 september
De Reanimatie Estafette Limburg wordt voor de 13e keer gehouden, deze keer in Roermond.
Leerlingen van verschillende scholen uit de Euregio gaan acht uur lang reanimeren, samen met bekende Limburgers, politici, hulpverleners en studenten van de Taskforce QRS .
Verder worden er onder andere workshops gegeven, demonstraties van het ambulanceteam en Burgernet is aanwezig om uitleg te geven over het netwerk. Op de informatiemarkt wordt informatie gegeven over gezondheid. Zo kunnen bezoekers hun BMI, cholesterol of bloeddruk laten meten of een echo of filmpje (ECG) van hun hart laten maken.
De reanimatie-estafette is door iedereen gratis te bezoeken. Ook kunnen inwoners actief deelnemen aan één van de reanimatieteams. Dat kan individueel, in groeps- of verenigingsverband of als bedrijf.
Tussen 09.00 en 17.00 uur wisselen de teams elkaar elk uur af. Iedereen die een uurtje mee wil reanimeren is dus welkom! Aanmelden kan via www.reanimatie-estafette.nl .
Locatie: Citaverde College, Jagerstraat 6, Roermond
Tijdstip: van 09.00 uur tot 17.00 uur
Programma: http://www.reanimatie-estafette.nl/
Weet wat je moet doen
Wethouder Marianne Smitsmans heeft deze reanimatie-estafette naar Roermond gehaald en is een van de sprekers op 14 juni. “Elke week worden ruim 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand.
Als zij binnen zes minuten worden geholpen met reanimatie, dan zijn de kansen op herstel van het hartritme groot. Uit onderzoek blijkt dat in Limburg slechts 15 procent van de inwoners een reanimatietraining heeft gevolgd. Een nog kleiner aantal houdt deze vaardigheden ook op peil door vervolgcursussen en dergelijke. Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen. Daarom wil ik graag dat er aandacht voor is en dat vooral ook jongeren leren reanimeren. Vandaar de estafette.“
Project ‘Hart voor Roermond’
Naast het naar Roermond halen van de reanimatie-estafette, zetten de gemeente Roermond en AmbulanceZorg Limburg Noord zich ook in om een dekkend netwerk te realiseren voor passende hulpverlening bij een hartstilstand.
Dat betekent dat er in heel Roermond burgerhulpverleners (vrijwilligers) zijn die binnen zes minuten alle handelingen kunnen uitvoeren die nodig zijn bij een hartstilstand en dat zij daarbij kunnen beschikken over de benodigde apparatuur, een AED (automatische externe defibrillator). Dit maakt onderdeel uit van het project Hart voor Roermond.