Overheid

Buurtprojecten in het zonnetje gezet bij uitreiking Onze Buurt Prijs

Limburg

Speelotheek Keent in Weert is de winnaar geworden van de Onze Buurt Prijs 2022. De groep krijgt een cheque van 25.000 euro voor de inrichting en opstart van de Speelotheek. Bij het tienjarig jubileum van Onze Buurt kregen alle finalisten een cheque uitgereikt: onder de genomineerde buurtprojecten is voor ruim een ton aan prijzengeld verdeeld.

De Speelotheek in de wijk Keent in Weert krijgt de hoofdprijs omdat de groep zich met grote toewijding richt op het weerbaar maken van kwetsbare groepen. De initiatiefgroep is opgebouwd uit een brede laag actieve burgers en straalt kracht, creativiteit en humor uit. ‘De Speelotheek voorziet in een behoefte van gezinnen, waarvan op termijn de hele maatschappij gaat profiteren als kinderen beter opgroeien’, zegt voorzitter Michiel Sluijsmans over de winnaar.

De tweede prijs ging naar Groene Poort Oost in Maastricht, waar vrijwilligers uit twee wijken samen van een oud voetbalveld een park maken. Speeltuin St. Joseph in Meerssen eindigde op de derde plaats met hun idee om het terrein te voorzien van een schuilplek tegen felle zon en regen. Ook de andere finalisten konden op steun rekenen: elk initiatief kreeg een cheque van minimaal 5.000 euro.

Onze Buurt helpt al tien jaar vrijwilligersgroepen om hun buurtplan uit te voeren.

Het is een prijzenactie van de verenigde woningcorporaties in Limburg, gesteund door Oranje Fonds en Provincie Limburg. De Provincie doet dit vanuit de Sociale Agenda Limburg.