Het aantal mensen met dementie in de gemeente Leudal neemt de komende jaren toe. In 2015 waren er in Leudal 670 mensen met dementie. In 2020 zal het aantal mensen met dementie verder toenemen naar 820.
In 2040 wordt verwacht dat dit aantal bijna verdubbeld naar 1500 mensen met dementie. Naar de toekomst toe krijgen dan ook steeds meer mantelzorgers, inwoners en organisaties in de dagelijkse praktijk te maken met dementie.
Mensen met dementie nemen deel aan het gewone leven: je komt hen tegen op straat, bij de bakker, in de supermarkt of bij jouw lokale vereniging.
Het is belangrijk dat we; inwoners, bedrijven en verenigingen, kennis hebben van dementie en hoe hier goed mee om te gaan. De gemeente Leudal wil daar graag haar bijdrage aan leveren.
Dit in samenwerking met formele- en informele partners. Wethouder Mart Janssen vertelt: “Een belangrijke rol hierin spelen mensen met dementie en hun mantelzorgers oftewel, de ervaringsdeskundigen. Niemand dan zij kan beter vertellen wat de problemen zijn en welke veranderingen of verbeteringen nodig zijn voor deze kwetsbare doelgroep.
Dit met het doel om onze gemeente dementievriendelijk in te richten.
Het is dan ook onze wens om met alle betrokkenen het dagelijks leven van mensen met dementie én hun mantelzorgers gemakkelijker te maken.”
Aan de slag
Om dit te bereiken zijn er gemeente breed werkgroepen geformeerd waarin diverse formele en informele expertises aanwezig zijn. Een van de werkgroepen richt zich op het vergroten van kennis rondom dementie. De werkgroep richt zich onder andere op bewustwording bij bedrijven, inwoners, verenigingen, horeca en winkeliers. Wat betekent het dat mensen met dementie deel uitmaken van onze gemeenschap?
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het herkennen van signalen van dementie en hoe daar mee om te gaan. Deze werkgroep zoekt ook de samenwerking op met Samen dementievriendelijk. Deze organisatie biedt landelijk trainingen en cursussen aan om mensen op te leiden als trainer. Met het doel om kennis te delen en te verspreiden.
Veilige omgeving
Ook de fysieke omgeving is een belangrijk speerpunt. Dit met het doel om de infrastructuur en huisvesting te verbeteren voor de mensen met dementie, zodat zij zo lang mogelijk in hun veilige omgeving kunnen blijven meedoen. Ook wordt er aandacht besteed aan passende zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Wie werken mee
In de aanpak naar een dementievriendelijk Leudal spelen onder andere de volgende partijen een rol: Alzheimer Nederland, het Alzheimercafé, Hulp bij dementie, Land van Horne, Proteion, De Zorggroep, Zorgcentrum Beek en Bos, Wonen Limburg, Wonen Zuid, Met GGZ, Stichting Wonen Leudal, KBO Limburg, de politie, brandweer en welzijnsorganisatie Synthese die het hele proces coördineert.
De Aftrap
De aftrap van het project ‘Dementievriendelijk Leudal’ vindt plaats op 5 en 20 februari middels de voorstelling ‘Dag mama’ waarbij het onderwerp dementie centraal staat.
Meer informatie over dementie is te vinden op: www.alzheimer-nederland.nl.