Overheid

Nieuwe teststraat in Weerterland

Fahrenheitstraat Bedrijventerrein Kampershoek Weert

Iedereen met corona-gerelateerde klachten kan zich laten testen bij één van de testlocaties van de GGD. In de regio Limburg-Noord was al een testlocatie aan de Willem Barentszweg in Venlo. Op 2 november is ook een testlocatie geopend in Roermond. Nu komt daar medio november een derde locatie bij, namelijk aan de Fahrenheitstraat op bedrijventerrein Kampershoek in Weert. Het gaat om een intensieve samenwerking tussen GGD Limburg-Noord, SJG Weert, zorgorganisatie Stichting Land van Horne en uiteraard de gemeenten Weert en Nederweert. Vandaar de naam ‘Weerterland’.

In een gezamenlijk project gingen deze organisaties op zoek naar een geschikte locatie en vonden deze aan de Fahrenheitstraat op bedrijventerrein Kampershoek in Weert. Brenda Pieters van GGD Limburg-Noord is blij met de nieuwe locatie: “De voorbereidingen zijn in volle gang, we verwachten medio november open te gaan. We verdelen onze testcapaciteit dan over drie testlocaties, waardoor de reistijd voor de inwoners van Midden-Limburg korter wordt. Een mooi voorbeeld hoe een intensieve samenwerking met verschillende partners kan leiden tot weer een nieuwe testlocatie in onze regio.”

Beide wethouders zijn blij met de opening. Wethouder Paul Sterk  van de gemeente Weert: “Met de testlocatie zetten we een belangrijke stap in de lokale aanpak van de verspreiding van COVID-19”. Wethouder Peter Koolen van de gemeente Nederweert “Het is van belang dat iedereen zich snel kan laten testen: een locatie dicht bij onze inwoners draagt daar aan bij. Mooi om te zien dat lokale ondernemers de inrichting mede gesponsord hebben om snel tot een teststraat te komen”.

Ook de bestuurders Inge de Wit, SJG Weert, en Marjon van de Mortel, Stichting Land van Horne, zijn te spreken over de samenwerking en de snelheid waarmee alles wordt gerealiseerd. Marjon: “Als Land van Horne vinden we het belangrijk een bijdrage te leveren aan het bevorderen van gezondheid. Het gezamenlijk opzetten van een teststraat voor het Weerterland is daar een goed voorbeeld van. Iets waar wij onze denkkracht graag voor inzetten.” Inge: “De behoefte aan een teststraat in de regio was groot. We kwamen er snel achter dat die alleen gerealiseerd kon worden als we hier als regionaal zorgnetwerk gezamenlijk onze schouders onder zouden zetten. Amper een maand na de eerste gesprekken kunnen we nu de opening aankondigen. Dat is echt heel mooi.”

 

 

 

Brenda Pieters  concludeert: “We schalen als GGD maximaal op, maar het coronavirus verspreidt zich ook snel. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom een dringende oproep aan onze inwoners: houd je aan de aangescherpte maatregelen en voorkom de verspreiding van het coronavirus.”

Afspraak maken
Om een testafspraak te maken is het landelijke afsprakennummer 0800-1202 beschikbaar. Ook kun je een afspraak maken via coronatest.nl. Het is niet mogelijk om zonder afspraak een test te laten uitvoeren.

Bereikbaarheid
De testlocatie van de GGD is ondergebracht in een bedrijfspand aan de Fahrenheitstraat 10 op bedrijventerrein Kampershoek in Weert. Een centrale plek, goed bereikbaar tussen Weert en Nederweert. Bij de hoofingangen van het bedrijventerrein staan routeborden richting de testlocatie.

Coronatest alleen bij klachten

De coronatest is bedoeld voor iedereen die (milde) klachten heeft passend bij het coronavirus. Alleen met klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van een afspraak worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak krijg je de keuze op welke locatie en welk tijdstip je in een teststraat terecht kunt. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen.

De uitslag

Na de testdag duurt het maximaal 48 uur voordat de uitslag bekend wordt gemaakt. Na een positieve uitslag gaan besmette personen in isolatie en hun huisgenoten en nauwe contacten krijgen het dringende verzoek om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan en te rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.

Voor meer informatie over corona: www.ggdlimburgnoord.nl