Overheid

NIEUWSFLITS MANTELZORG: Geef een een mantelzorgcompliment, bijeenkomst moeder aan de lijn en een samenkomst: blijf in balans als mantelzorger.

leudal

Geef een een mantelzorgcompliment

Dag en nacht voor iemand klaar staan die langdurig ziek is of een beperking heeft.
Onvoorwaardelijk zorgen voor een naaste. Mogelijk maken dat een vriend, familielid of goede kennis zo lang mogelijk in het eigen huis kan blijven wonen. Dat doet de mantelzorger allemaal.Dat waardeert de gemeente Leudal.


Een van de manieren waarop de gemeente Leudal de waardering wil tonen is door het aanbieden van een mantelzorgcompliment. Dit compliment is een symbolisch geldbedrag van €50,- dat de gemeente beschikbaar stelt voor mensen die in de gemeente Leudal mantelzorg verlenen.

Wie kan het mantelzorgcompliment aanvragen?
Het mantelzorgcompliment kan aangevraagd worden door of namens iemand die zorg ontvangt. Degene die zorg ontvangt moet in de gemeente Leudal wonen. Let op: door of namens een zorgvrager kan maar één mantelzorgcompliment worden aangevraagd.

Hoe kan ik het mantelzorgcompliment aanvragen?
U kunt het mantelzorgcompliment aanvragen door het formulier in te vullen op de website: www.mantelzorgleudal.nl. Aanmelden kan van 1 september tot 1 oktober.

Wanneer wordt het mantelzorgcompliment uitbetaald?
Het mantelzorgcompliment wordt uiterlijk in de maand december uitbetaald, op de bankrekening van degene die zorg ontvangt. Deze kan zelf bepalen op welke wijze de €50,- besteed wordt om de mantelzorger(s) te bedanken.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeente Leudal via telefoonnummer (0475) 85 90 00 of via een e-mail naar info@leudal.nl.

Mantelzorgattentie
Hulp en zorg bieden, soms nu nog meer in deze corona periode. Meegaan naar het ziekenhuis, veranderingen in de persoonlijke relatie, veel regelen en nog meer regelen…. Zomaar een greep uit taken van een mantelzorger. Taken die vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd maar niet onopgemerkt mogen blijven.

Op 10 november 2020 is de dag van de mantelzorg. Deze landelijke dag wordt georganiseerd om mantelzorg onder de aandacht te brengen en mantelzorgers in het zonnetje te zetten.
Kent u een mantelzorger die een attentie verdient? Meld hem of haar dan nu aan met een persoonlijke boodschap. Deze attentie wordt in november, rond de dag van de mantelzorg, bij de mantelzorgers thuisbezorgd.

Aanmelden
Aanmelden kan vanaf 1 september tot uiterlijk 1 oktober via een digitaal formulier op de website van de gemeente Leudal: www.leudal.nl/mantelzorgattentie.
Wij vragen u om de gegevens van de mantelzorger in te vullen samen met een persoonlijke boodschap. Heeft u geen mogelijkheid om dit formulier zelf digitaal in te vullen? Vraag iemand uit uw omgeving om u te helpen. Is dit geen oplossing? Neem dan contact op met  gemeente Leudal via telefoonnummer 0475-85 90 00, dan wordt telefonisch samen met u het formulier ingevuld. Let op: zorg dat u de adresgegevens van de mantelzorger en uw persoonlijke boodschap bij de hand heeft.

Activiteiten rondom de Dag van de Mantelzorg worden mede mogelijk gemaakt door de (vrijwilligers)werkgroep mantelzorgondersteuning, gemeente Leudal, diverse ondernemers en Synthese.

Spraakmakende Bijeenkomst moeder aan de lijn!


Synthese, We Helpen en New Ams, nodigen jou van harte uit voor de meet-up Moeder aan de Lijn – Verandert mijn leven als ik voor je zorg? maandag 21 september in Meeting Point Nassaurie.

De bijeenkomst is voor iedereen die voor iemand zorgt, of daarmee een keer te maken krijgt. Tijdens het programma gaan we onder leiding van host Hadassah de Boer (bekend van televisie en ervaringsdeskundige wat betreft mantelzorg) aan de hand van fragmenten uit de documentaire Moeder aan de Lijn met elkaar in gesprek over wat het betekent om voor iemand te zorgen.

Of het nu je moeder, man, broer, dochter of je buurvrouw is. Wil je naar de meet-up komen? Meld je dan aan via moederaandelijn.nl/leudal Deze bijeenkomst is speciaal voor mantelzorgers bedoeld en minder geschikt voor de zorgvrager.

De discussie over de impact van mantelzorg en de confrontatie kan heftig voor hen zijn. We kijken uit naar je komst! Meeting Point Nassaurie, Nassauplein 10-12 in Grathem Inloop: vanaf 13.30 uur Programma: 14.00 tot 17.00 uur, inclusief napraten met een hapje en een drankje

Op maandag  21 september wordt de spraakmakende bijenkomst moeder aan de lijn  in het Leudalse georganiseerd. 

-----------------------------------------------------------------------------------

Blijf als mantelzorger in balans

Samen aan de koffie voor Mantelzorgers in de gemeente Leudal
Is het beter om geen bezoek te ontvangen? Moeten we zelf de zorg doen omdat je hoort dat ook hulpverleners kunnen besmetten? Als mijn partner opgenomen wordt in een zorgcentrum en er komt een nieuwe golf, wat dan? Ik moet er niet aan denken dat ik hem dan niet meer kan zien. 
                

Dinsdagavond 25 augustus organiseren we de bijeenkomst Blijf in Balans waarin we op verzoek wat dieper ingaan op het thema “schuldgevoel”. Dat komt bijna iedere mantelzorger tegen. Zeker in deze coronaperiode waar moeilijke dillema’s aan de orde zijn.
Samen met het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg organiseert het steunpunt Mantelzorg Leudal organiseert een workshop “Blijf in Balans” voor mantelzorgers. De bijeenkomst wordt georganiseerd in het business centrum Markt 6 in Roggel. Er kunnen maximaal 15 pers. deelnemen, we houden rekening met de geldende veiligheidsregels.

Wilt u graag meer informatie of zich aanmelden (svp vóór 21 augustus) voor deze bijeenkomst dan kunt u contact opnemen met Synthese via de mail info@synthese.nl  of telefonisch via nummer 0475-745138. 
Bent u verhinderd of zou een ander moment beter in uw agenda passen, geef het ons door. Bij voldoende belangstelling herhalen we deze bijeenkomst.
Er zijn géén kosten verbonden aan deze bijeenkomst.

Van harte welkom namens, Sandra Opheij, Algemeen Maatschappelijk Werk  en

Yvonne Reijnders, Steunpunt Mantelzorg Leudal van Synthese