Overheid

Vanaf nu ook zadenmengsels beschikbaar in aanplantregeling via IKL

Midden Limburg

Vanaf komend jaar is het mogelijk om via de aanplantregeling van IKL zadenmengsels in te zaaien. Zadenmengsels worden steeds populairder, maar helaas zijn er ook veel mengsels die niets bijdragen aan de biodiversiteit of zelfs een averechts effect hebben. Daarom voegt IKL inheemse en autochtone zadenmengsels toe aan de plantregeling.

Momenteel zijn er twee meerjarige mengsels samengesteld door IKL, passend op de meest gangbare bodems in Limburg. De mengsels bestaan uit meerjarige kruiden en komen met het juiste beheer vanzelf terug in het voorjaar (let op, dit zijn dus geen akkerrandenmengsels). Daarmee geven we een blijvende impuls aan de biodiversiteit.

Inzaaien en beheer

Onze mensen kijken samen met de deelnemers waar dit bloemenmengsel toegepast kan worden en geven advies over het beheer. Wij zorgen vervolgens voor de juist voorbereiding van de bodem en het inzaaien van het mengsel op het juiste moment, zodat het mengsel een vliegende start heeft. Ook geeft IKL tijdens de aanplantinstructie, die plaatsvindt voor het uitleveren van het plantmateriaal, toelichting over het juiste beheer van de mengsels en staan de medewerkers van IKL klaar voor vragen van de deelnemers.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage van de aanvrager is 25%, net zoals de rest van het aanbod in de aanplantregeling. Ook is er een minimale afname hoeveelheid van 100m2.

Kosten per 100 m2 € 5,- per m2 (eigen bijdrage €1,25 p m2)

Boven 500 m2 geld een prijs van €4,- per m2 (eigen bijdrage €1,- p m2)

Dit is inclusief advies, voorbereiding grond, zadenmengsel en inzaaien. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor het juist uitvoeren van het beheer. Het is niet mogelijk om alleen het zadenmengsel te betrekken in verband met het juist uitvoeren van de voorbereidingen en het inzaaien.

Zelf bestellen

Momenteel zijn wij nog bezig om de zadenmengsels van IKL toe te voegen aan onze landschapswinkel (www.landschapswinkel.com). Wanneer de zaden online staan zullen we dit vermelden in onze nieuwsbrief en zijn ze ook via de landschapswinkel te bestellen, voor geïnteresseerden waarbij de gemeente geen aanplantregeling faciliteert. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de juiste voorbereiding en beheer van het perceel.    Aanplantregeling