Wat ouderen moeten weten over het coronavirus
Het coronavirus houdt heel de wereld in zijn greep. Intussen zijn er ook in ons land al veel besmettingen. Vooral ouderen zijn kwetsbaar als ze besmet raken met het coronavirus. Noor Bouwmeester, arts infectieziektebestrijding van GGD Limburg-Noord, beantwoordt enkele vragen.
Hoe kun je als oudere het coronavirus oplopen?
Het coronavirus zit in de keel van iemand die besmet is. Als deze persoon hoest en niest, komen er kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kun je besmet raken. Ook kun je het virus via handen en voorwerpen binnenkrijgen.
Wat kun je doen om besmetting met het coronavirus te voorkomen?
Het belangrijkste wat je als oudere kunt doen geldt voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken:
- Was je handen regelmatig met water en zeep.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
Verder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit doe je door goed en gezond te eten, voldoende te slapen, lekker naar buiten te gaan, regelmatig een raam thuis open te zetten en voldoende te bewegen.
Is het veilig om bezoek te ontvangen?
Als je bezoek ontvangt met verkoudheidsklachten, zoals hoesten, vraag hen dan een andere keer terug te komen. Dit is heel normaal, zij kunnen je immers aansteken.
Ook als je hulp- of zorgverlener verkoudheidsklachten heeft mag je hem of haar vragen om een andere keer terug te komen. Je mag er echter vanuit gaan dat zorgverleners goed geïnformeerd zijn en werken volgens de richtlijnen.
Wat doe ik wel/niet als ik verkouden ben of misschien het coronavirus heb?
Het is altijd slim om thuis te blijven en uit te zieken. Ga niet op bezoek bij anderen en neem niet deel aan activiteiten en uitjes waar meerdere mensen bijeen komen. Zo voorkom je dat je anderen aansteekt en spaar je energie om sneller beter te worden.
Hoe weet ik of ik een ‘gewone’ griep heb of besmet ben met het coronavirus?
De klachten van zowel de griep als het coronavirus lijken veel op elkaar. De kans op een besmetting met het coronavirus is groter als je:
- Contact hebt gehad met iemand die daadwerkelijk is besmet met het coronavirus.
- Klachten krijgt nadat je terugkomt uit een gebied waar veel besmettingen met het nieuwe coronavirus zijn.
Besmetting met het coronavirus kan alleen worden vastgesteld na onderzoek. De meest voorkomende klachten zijn:
- Verkoudheidsklachten: je moet hoesten of bent benauwd
- Koorts (meer dan 38 graden Celsius)
Het hebben van koorts komt bij ouderen niet altijd voor. Denk je dat je het coronavirus hebt of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.
Wat gebeurt er als je besmet bent met het coronavirus?
Iemand die besmet is, wordt in isolatie gehouden. Isolatie betekent dat we je vragen thuis te blijven, in een aparte kamer. Je kunt thuis in isolatie blijven of in het ziekenhuis. Dit hangt af van hoe ziek je bent.
Voor algemene vragen kun je tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. Of bel op werkdagen tussen 8.30-17.00 uur met het informatienummer van GGD Limburg-Noord 088 119 1990.