VerhalenJan Kessels

Gemeente Maasgouw neemt gouden bruidsparen mee op minicruise

Maasgouw

Veel gemeenten schenken op de een of andere manier aandacht aan een gouden echtverbintenis van hun inwoners. Bij de ene gemeente komt de burgemeester persoonlijk op bezoek om de gemeentelijke felicitaties over te brengen terwijl een andere gemeente er voor kiest om de jubilarissen schriftelijk te feliciteren al of niet vergezeld van een mooi boeketje. 

Een gouden bruiloft is niet zomaar een mijlpaal, het markeert een leven lang liefde, geluk, voor- en tegenspoed. Een gouden bruiloft is zonder meer een bijzonder huwelijksjubileum dat gevierd mag worden. Goud is iets waardevols en het feit dat twee mensen al een halve eeuw lang hun leven met elkaar hebben gedeeld is zeker zo waardevol. Veel herinneringen zijn gemaakt en er is in goede en soms ook wat mindere tijden lief en leed met elkaar gedeeld. Een mijlpaal die waard is om bij stil te staan.

 

Enkele jaren geleden in 2016 heeft de gemeente Maasgouw een bijzondere manier bedacht om de gouden bruidsparen van de gemeente Maasgouw in het zonnetje te zetten. Echtparen die hun vijftigste huwelijksverjaardag vieren worden uitgenodigd voor een minicruise over de Maas en de Maasplassen binnen de gemeentegrenzen van Maasgouw. Tijdens de cruise gaat burgemeester Stef Strous informeel in gesprek met de gouden echtparen over hoe zij aankijken tegen het reilen en zeilen binnen de gemeente Maasgouw.

“Een gouden bruidspaar feliciteren met een bezoek of een bloemetje doen wij normaal gesproken niet,” vertelt burgemeester Stef Strous.  “Bij een diamanten huwelijksfeest doen we dat wel en gaat iemand van de gemeente langs, bij voorkeur doe ik dat zelf.

In het verleden hebben we bij een vijftigjarig huwelijksfeest wel een felicitatiebrief gestuurd maar bij nader inzien vonden we dat we dat toch op een andere manier moesten invullen.

Begin 2016 opperde iemand het idee om alle gouden huwelijksparen in dat jaar uit te nodigen voor een boottocht, één tocht in de zomer voor de paren die in de eerste helft van een jaar zijn getrouwd en één tocht voor de echtparen die in de tweede helft van het jaar zijn getrouwd. Alleen in de afgelopen coronaperiode ging de boottocht niet door vanwege de toen geldende beperkingen. Wie precies de geestelijke vader of moeder is van dit idee weet ik niet meer,” om er lachend aan toe te voegen: “Misschien was ik het wel zelf.”

Ook dit jaar weer lag op donderdag 30 juni en onlangs nog op donderdag 6 oktober het fraaie partyschip en huwelijksboot-voor-een-dag ‘Stadt Wessem’ van rederij Cascade in de haven van Maasbracht te wachten op de speciale gasten van de gemeente Maasgouw. Burgemeester Stef Strous stond samen met wethouder Tim Snijckers voor de tweede keer dit jaar zijn gasten op te wachten op het einde van de loopplank met rode loper.

Die rode loper bij de entree van de boot is een compliment aan de mensen van Cascade die dit organiseren,” vindt burgemeester Strous.

“Onze gasten worden zo met alle egards ontvangen en ik hecht er ook aan om na afloop weer buiten te staan en onze gasten na de tocht persoonlijk te bedanken en afscheid te nemen.”  

 

Eenmaal aan boord worden de gasten voorzien van koffie en Limburgse vlaai.

In het welkomswoord van de burgemeester werd uitgebreid stilgestaan bij het gouden huwelijksjubileum van de gasten. Daarbij keek hij natuurlijk terug op het jaar 1972, het jaar waarin de gouden echtparen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand verschenen om hun trouwbeloften af te leggen en een passend stukje entertainment mocht natuurlijk ook niet ontbreken. “We bieden iets educatiefs en ook iets ludieks,” legt de burgemeester uit. “We kijken terug op het huwelijksjaar en op momenten in de afgelopen vijftig jaar, al of niet met muziek en zingen samen een liedje en natuurlijk zingt de burgemeester dan mee. Het is een eenvoudig concept maar waar wel waardering uit spreekt en dat aanslaat bij de deelnemers.”

Aansluitend aan het officiële deel van de boottocht is er voor de gouden bruidsparen alle gelegenheid aan boord om zich onder het genot van een drankje te onderhouden met de overige bruidsparen en te genieten van de omgeving. 

 

Wij krijgen heel veel positieve reacties, ook over ons programmaonderdeel terugblik op het trouwjaar,” zegt burgemeester Strous met gepaste trots. “Dan denk ik wel eens; hoe moeilijk kan het zijn om los van een boottocht met een aantal mensen samen te gaan zitten om terug te kijken naar de tijd van toen. Ik merk de gretigheid van de mensen als het gesprek over vroeger gaat. Ook voor andere leeftijdsgroepen in onze samenleving kan het interessant zijn om zo’n gespreksgroepen te vormen. Misschien is het een suggestie om zo’n idee eens op te pakken en zo’n tafelgesprekken op touw te gaan zetten. Het hoeft ook niet perse een terugblik naar een trouwjaar te zijn. Het mag ook naar een recentere periode.”

De gemeente Maasgouw telt in 2022 honderdtwintig gouden echtparen. Van die 120 echtparen zijn zo’n zeventig echtparen op de uitnodiging van de gemeente ingegaan. Burgemeester Strous: “Het viel wel op dat er dit jaar minder echtparen op de uitnodiging hebben gereageerd dan eerdere jaren. Wat de reden daarvan is weet ik niet. Misschien heeft corona daar iets mee te maken maar dat weet ik niet zeker.

Grappig is wel dat er nu in oktober een aantal echtparen bij waren die de gouden huwelijksdatum nog niet gepasseerd zijn maar pas in november of december van dit jaar. Of die destijds later in het jaar zijn getrouwd vanwege het voordelige belastingtarief in die tijd, weet ik niet maar zou natuurlijk kunnen. ”

 

Har en Truus Ramakers – Stakenborg uit Thorn en Ton en Gerda van de Laar uit Heel, beiden ook dit jaar vijftig jaar getrouwd kwamen niet geheel toevallig aan de zelfde tafel aan boord van de ‘Stadt Wessem’ terecht. Truus en Gerda waren in hun arbeidzame leven collega’s van elkaar.

“We wisten dat de gemeente zo’n bootreis organiseerde, maar we wisten ook dat dit uitstapje de laatste jaren niet is doorgegaan.

Buren van ons waren vorig jaar vijftig jaar getrouwd en zij kregen een bloemetje gestuurd. We waren eigenlijk verbaasd dat het nu wel doorging. Toen we de uitnodiging kregen hebben gelijk gezegd; dat doen we, wij gaan zeker mee. We hebben niet getwijfeld,” vertelt Gerda van de Laar. 

Dat zelfde geldt voor Har en Truus Ramakers. “We hebben geen seconde getwijfeld om mee te doen.  Ik heb direct tegen Har gezegd; dat moeten we doen,“ vertelt Truus. “Het leek ons geweldig om samen met andere gouden bruidsparen mee te varen. We hebben zelf een bootje gehad en hebben toen ook vaak over de Maasplassen gevaren.”

“Het is allemaal wel bekend waar je langs komt, maar je ziet ook wat allemaal veranderd is,” vult Har aan.

Over het programma aan boord lopen de meningen van Ton en Gerda en van Har en Truus een beetje uiteen. Waar zowel Gerda als Har en Truus het een gezellig en leuk programma vonden was Ton van de Laar iets gereserveerder. Hij vond dat de presentatie over de watersnood in Limburg niet zo paste in de gezelligheid van deze middag.

Over één ding waren de beide echtparen het wel eens, de verzorging aan boord was prima waar Ton lachend aan toevoegde dat een schaaltje bitterballen bij de drankjes toch wel lekker was geweest.

De algehele indruk van beide paren was echter zonder meer positief. “Wat mij betreft had de tocht gerust een hele dag mogen duren,” vond Har.  

Midden van het volgend jaar neemt burgemeester Stef Strous afscheid als burgemeester van Maasgouw. Zou hij de boottocht als een mooie erfenis over willen dragen aan zijn opvolger?

“Als ik straks stop als burgemeester hoop ik dat ze dit idee overeind houden,” beaamt burgemeester Strous. “Je hoeft zo’n boottocht maar één keer per jaar te organiseren om er twee keer gebruik van te kunnen maken. Het is dankbaar werk om te doen en het kweekt goodwill bij de inwoners. Het biedt ook de mogelijkheid om nieuwe kennissen te maken of zelfs hernieuwd kennis te maken met mensen die men ooit uit het oog verloren is.

Alleen al om die reden hoop ik dat dit een vervolg zal krijgen.”