VerhalenPieter Knippenberg

HALLO ACHTERNAAM: Onze familienamen en hun betekenis

Heythuysen / Midden-Limburg

Achternaam van de maand:  ‘van der Kop’

In de rubriek HALLO ACHTERNAAM! gaan we in op de betekenis van in Limburg  voorkomende achternamen. Deze maand staat de naam van der Kop centraal. Varianten van deze naam zijn van de Kop, van de Cop of van der Cop. In de gemeente Leudal steekt het aantal mensen met de familienaam van der Kop met kop en schouders uit boven de aantallen in andere gemeenten in ons land. Dat doet vermoeden dat de familie van der Kop haar wortels in Limburg heeft. Volgens Ton van der Kop, zoon van Jan van der Kop die aan de Dorpstraat in Heythuysen tientallen jaren lang een schoenenzaak dreef, is dat toch echt niet het geval. De inmiddels overleden Ton van der Kop ontdekte dat de  oorsprong van zijn familienaam ons brengt naar het Land van Maas en Waal.

Crijn Crijnsz woonde op de kop

Van der Kop vond door genealogisch onderzoek dat zijn familienaam terug te voeren is op een zekere Crijn Crijnsz die in 1650 woonde op de kop van eiland de Voorne te Dreumel. Daarmee is direct de naam van der Kop verklaard, want Crijn dankte de toevoeging aan zijn naam letterlijk aan zijn plaats van herkomst; de uiterste punt van het eiland; de kop dus. Dreumel is een dorp in het Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal, in  Gelderland. Het ligt aan de rivier de Waal tussen de dorpen Wamel en Heerewaarden.

Fort Nassau

De familie Crijn Crijnz van de(r) Kop woonde vlak bij fort Nassau, ook wel fort de Voorn genoemd. Dit was een aanzienlijk fort met een eigen kerk, een school en een windkorenmolen. Het fort bestond tot 1672, toen werd het geruïneerd door de Fransen. In 1729 en 1730 is het eiland door dammen verbonden met het vasteland van Heerewaarden in het zuiden en Dreumel in het noorden. Tegenwoordig heet het voormalige eiland de Kopse Polder. In de familienaam van der Kop en in de naam Kopse Polder leeft de kop van het voormalige eiland Voorne dus nog altijd voort.