VerhalenPieter Knippenberg

HALLO ACHTERNAAM: Onze familienamen en hun betekenis

Leudal

In de rubriek HALLO ACHTERNAAM gaan we in op de betekenis van in Limburg veel voorkomende achternamen. Deze maand staat de naam Kessels centraal. De familienaam Kessels treffen we in heel Nederland aan maar het accent ligt toch duidelijk op Limburg en zuidoost Brabant. In de donkergekleurde regio’s op het bijgevoegde kaartje is de ‘Kessels dichtheid’ het grootst in Nederland. Het betreft de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw en Venlo. Kessels is dus bij uitstek een (Midden)- Limburgse achternaam.

Waar komt de naam Kessels vandaan? 

Volgens de Nederlandse familienamenbank is de achternaam Kessels een herkomstnaam van iemand die afkomstig is uit de plaats Kessel. Jos Crott, schrijver van het boek ‘Familienamen in Limburg’ beaamt deze verklaring maar geeft nog een tweede uitleg aan deze familienaam. De naam Kessels en verwante achternamen als Kesselaer, Kesseler, van Kessel, Ketelaars, Ketels en Ketelslegers zijn naar zijn mening ook beroepsnamen die verwijzen naar het beroep van ketelmaker of ketellapper, een ambacht dat in het Duits Kessler wordt genoemd. 

Een ketellapper was een (rondreizende) ambachtsman die ketels maakte en/of herstelde. Zwervend volk werd dan vroeger ook wel ketellappersvolk genoemd. Het inmiddels verdwenen ambacht heeft in de Nederlandse taal zijn sporen achtergelaten.

De uitdrukking “vloeken als een ketellapper” wordt tegenwoordig gebruikt voor iemand die op een furieuze manier vloekt.

Een bekende naamdrager in onze regio was Toon Kessels. Kessels was burgemeester van Nederweert van 1977 tot 1986. Daarvoor was hij van 1960 tot 1977 burgemeester van  Haelen. Een andere bekende Kessels uit onze contreien is oud-journalist Gerard Kessels uit Nederweert wiens actuele columns in Dagblad de Limburger gretig gelezen worden.