VerhalenPieter Knippenberg

‘Het kwetsbare als bron van inspiratie’ De Stichting Paulien helpt waar overheden en instanties in gebreke blijven

Heythuysen / Midden-Limburg

De Stichting Paulien heeft als doel zich in te zetten voor alles wat voor Paulien van waarde was. Paulien had altijd een open oog en oor voor hetgeen kwetsbaar was, zo vermeldt de stichting op haar website. Voor Paulien waren dat mensen in een kwetsbare positie, zowel in haar eigen omgeving als in ontwikkelingslanden, maar ook natuur en landschap en sociale en culturele waarden. ‘Het kwetsbare als bron van inspiratie’ is dan ook  de basisgedachte van de Stichting Paulien en die filosofie wordt in de doelen van de stichting tot uitdrukking gebracht. 

De Stichting Paulien is genoemd naar de Heythuysense Paulien Wagemans. Paulien overleed tien jaar geleden op 19 juni 2012 op 33- jarige leeftijd. Ze studeerde Sociale Geografie in Nijmegen en werkte bij een adviesbureau in Utrecht. De Stichting Paulien wil mensen helpen die in knelsituaties terecht zijn gekomen en niet kunnen rekenen op hulp en ondersteuning van overheden en instanties. Ook wil de Stichting  Paulien kansarme kinderen de mogelijkheid bieden hun talenten te ontwikkelen en ondersteunt zij allerlei kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Ook de ondersteuning van kleinschalige projecten ter versterking van natuur en landschap en kleinschalige initiatieven op sociaal en cultureel terrein vallen binnen de doelstelling van de stichting. Het bestuur van de stichting bestaat uit zeven personen, allen familieleden of vriendinnen van Paulien. Thieu Wagemans, de vader van Paulien, is secretaris van de stichting. 

 

Thieu Wagemans: “Om datgene wat Paulien belangrijk vond snel handen en voeten te geven, hebben we al in het najaar van 2012 de Stichting Paulien opgericht. De huidige bestuurders zijn allen lid van het bestuur vanaf de start. Zelf ben ik als penningmeester begonnen, maar inmiddels verzorg ik het secretariaat. De Stichting Paulien is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en per 24 oktober 2012 is de stichting door de Belastingdienst erkend als een ANBI-Stichting waardoor giften aan de stichting fiscaal aftrekbaar zijn. We hebben de afgelopen tien jaar ongeveer 125.000 euro aan goede doelen besteed. Ieder jaar een bedrag tussen de tien en vijftien duizend euro.”

Googlen

In de tien jaar van haar bestaan heeft de stichting volgens Wagemans al  heel wat verzoeken om ondersteuning ontvangen en vele zijn er ook gehonoreerd.  

Van 1 oktober tot 1 november kunnen aanvragen bij de Stichting Paulien ingediend worden waarna in januari van het daarop volgende jaar de aanvraag gehonoreerd of afgewezen wordt.

“Door wat te googlen weet men de website van onze stichting blijkbaar goed te vinden,” merkt Thieu Wagemans op. De stichting Paulien krijgt ieder jaar tussen de veertig en de vijftig aanvragen om ondersteuning en daarvan worden er zo’n vijftien à twintig toegewezen.

Het kapitaal dat de stichting middels donaties verwerft, wordt voor het overgrote deel gespendeerd aan concrete projecten in ontwikkelingslanden waarbij opvalt dat het vaak projecten betreft waarbij met name vrouwen op allerlei terreinen ondersteund worden. Dat kan dan gaan om het opzetten van een eigen bedrijf of cursussen op het terrein van financiering, ondernemerschap en marketing. “Dat zou Paulien ook gewild hebben,” zegt Thieu Wagemans.  

 

Procedure 

Voordat een aanvrager een toekenningsbrief van de stichting ontvangt, wordt de aanvraag volgens Wagemans door het bestuur grondig gewogen. Geld wordt nooit rechtstreeks aan individuen uitgekeerd maar aan bonafide organisaties die binnen een bepaalde periode na ontvangst van de schenking verantwoording aan de stichting dienen af te leggen. Wagemans: “Dat is ook de reden dat we nooit algemene schenkingen geven, maar steeds een concreet bestedingsdoel vragen. Dat maakt de controle achteraf gemakkelijker. In de tien jaar van ons bestaan hebben we slechts twee maal een gift terug gevorderd. Onze giften betreffen meestal bedragen tussen de 500 en 1500 euro.“ 

Gereedschap, naaimachines, schoolboeken en speeltoestellen  

Op de website van de Stichting Paulien staan de jaarverslagen waarin voor belangstellenden zichtbaar is welke giften in een bepaald jaar hebben plaatsgevonden. Zo lezen we dat het afgelopen jaar 2021 de Stichting Egoli een schenking ontving van 1000 euro voor de aankoop van gereedschappen en machines voor houtbewerking in een timmerwerkplaats in Kisozi in het Oosten van Oeganda.

 

De organisatie Tribal Wisdom ontving 1000 euro voor het KOPA-project in India ten behoeve van het opzetten van een coöperatie van inheemse boeren voor de verwerking van mais en rijst, gericht op zelfvoorziening en de Stichting Tools to Work ontving eveneens 1000 euro. Deze gift was bedoeld voor de aankoop van naaimachines ten behoeve van de opleiding tot kledingmaakster van meisjes in de sloppenwijken van Kampala, Oeganda. 700 euro werd geschonken voor het drukken van nieuwe leesboeken voor scholen in Oost-Roemenië aan de Stichting RCHF.

 

Beijlshof en Houtsberg

 

Niet alle schenkingen gaan naar het buitenland.

Het Leger des Heils in Nederland ontving een schenking van 450 euro voor hulp in een individueel gezin. Ook de eigen regio wordt door de  Stichting Paulien niet vergeten. Op het landgoed Beijlshof werd een zitbank geplaatst en bij dagcamping de Houtsberg in Nederweert-Eind droeg de Stichting Paulien bij aan de financiering van speeltoestellen.

IVN Helden kreeg een donatie voor de aanschaf van enkele microscopen. “Wanneer we individuen helpen en dat gebeurt zeer incidenteel, willen we de hulpvraag wel door een onafhankelijke instantie bevestigd hebben,” stelt Thieu Wagemans. Dat is vanwege de nieuwe privacywetgeving best moeilijk tegenwoordig. “Mensen ontvangen in zo’n geval geen geld van ons maar bijvoorbeeld bonnen die ze in een supermarkt kunnen verzilveren.” 

 

Ondersteuning 

 

Mocht u de activiteiten van de Stichting Paulien willen ondersteunen, dan kunt u een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL54RABO 0171773764 ten name van Stichting Paulien te Heythuysen.

 

Voor meer informatie: http://stichtingpaulien.nl/ Wilt u contact opnemen met de Stichting Paulien, stuur dan een mail naar stichtingpaulien@gmail.com