VerhalenLeon Moonen

Het Straatnaambordje: Naar wie of wat is die straat genoemd?

Roggel / Midden-Limburg

Fluppehofje en Korstehofje in Roggel

Marco Brokx woont op het Fluppehofje in Roggel, een doodlopend woonerfje gebouwd in 1981. Hij wil wel eens weten waar de naam van zijn straat vandaan komt.  Natuurlijk mail je dan de redactie van Hallo Magazine. We gaan op onderzoek uit en leggen de vraag voor aan secretaris Jac Dirkx van de heemkundevereniging Roggel. Jac weet van de hoed en de rand. Fluppehofje legt hij uit, is genoemd naar Fluppe-Tinus.

Dat was de bijnaam van Martinus Janssen. Hij was gehuwd met Gertrudis Maassen en had een boerderij op ongeveer de plek waar nu het Fluppehofje is gelegen. Flup is natuurlijk afkomstig van Philip. Ook zijn zoon Jan heeft nog in de boerderij gewoond, maar nadat deze werd afgebroken heeft hij het bedrijf voortgezet op het nabijgelegen Kikveld. Fluppe-Tinus is overigens de opa van wethouder Mart Janssen van de gemeente Leudal.

 

De opmerkzame lezer zal al geconcludeerd hebben dat hij dus naar zijn opa is vernoemd. Wie weet eert het nageslacht hem nog eens met een Wethouder Mart Janssenstraat. In Roggel is ook een Korstehofje gelegen, eveneens een doodlopend wijkje en ongeveer een decennium eerder gebouwd dan het Fluppehofje.

Wie nu denkt dat Korste verwijst naar de familienaam Korsten heeft het niet bij het juiste einde. Op die plek heeft nooit een Korsten gewoond en geleefd. Jac Dirkx beweert dat Korste een verbastering is van "kortste brug." Deze oeververbinding over de Roggelse beek werd vroeger zo genoemd om een onderscheid te maken met een langere brug over dezelfde waterloop in het centrum van het dorp. De naam Korstbrugge komt voor op de eerste kadastrale kaarten van 1820. In 2005 werd Roggel bij een internetverkiezing als lelijkste naam van Nederland gekozen. De plaatsnaam Doodstil vonden de Nederlanders de mooiste plaatsnaam.

In dit Gronings plaatsje is het weliswaar zo muisstil dat je een speld horen vallen, maar dat is toch niet de verklaring van de plaatsnaam. Ook in dit geval is een brug de oorsprong, in Groningen een til geheten. Die til was eigendom van de boerenfamilie Dode of Doede. Overigens heeft Roggel niets met een reutelende ademhaling te maken, volgens de overlevering sprak de pastoor vroeger de gelovigen in zijn dorp toe met "Beminde Roggelaren," maar is de plaatsnaam afgeleid van roeken (kraaiachtige vogels) en loo (bos). Roggel dient dan ook met een zachte Limburgse g uitgesproken te worden.


Met dank aan Jac Dirkx van de heemkundevereniging Roggel